Home / Techno svijet / 6 jednostavnih koraka kako očistiti tipkovnicu bez da je pokvarite ili razbijete

6 jednostavnih koraka kako očistiti tipkovnicu bez da je pokvarite ili razbijete

Waterproof medical keyboard / disinfectable / washable / with touchpad

Većina nas se ne brine pretjerano dobro o našim tipkovnicama. Jedemo nad njima, prolijevamo stvari po njima, te ih uopće ne čistimo.

Tipkovnica postaje sve više i više ljepljiva, prljava i općenito odvratna sve dok nam jedna tipka ne prestane reagirati ili netko drugi ne primijeti koliko je prljava, piše Popular Scinece.

Srećom, čišćenje tipkovnice i nije tako teško. Mislite o tome kao o čišćenju zubi, ali za vaše računalo. Evo kako.

1. Isključite svoj stroj

Uvijek je najbolje isključiti tipkovnicu prije nego što krenete s dezinfekcijom. Ako imate laptop, trebate isključiti cijeli uređaj, dok je kod desktop računala dovoljno samo izvući kabel od tipkovnice.

 

2. Pažljivo protresite

Dobro uhvatite i pažljivo okrenite svoj laptop ili računalo naopako. Stanite iznad koša za smeće i nježno protresite uređaj tako da sve mrvice i osušeni ostaci hrane poispadaju van, zahvaljujući sili gravitacije. Ovo uklanjanje ostataka važan je prvi korak jer izbacuje velike, čvrste komadiće smeća koji bi vam smetali pri kasnijem detaljnijem čišćenju.

3. Koristi i prednosti komprimiranog zraka

Baš poput namještaja koji sjedi na jednom mjestu i ništa ne radi, prostori između tipki pravi su magnet za prašinu. Te čestice, kao i najsitnije komadiće hrane, gotovo je nemoguće izbaciti trešnjom tipkovnice. Zbog toga nam treba komprimirani zrak, koji se nalazi u limenkama koje možete kupiti u trgovinama s informatičkom opremom. Pomoću njih možete izbaciti prašinu i drugu sitnu nečistoću iz svih mjesta do kojih ne možete inače doći.

Kada koristite komprimirani zrak, Apple preporučuje da nagnete tipkovnicu na 75 stupnjeva, tako da je skoro, ali ne potpuno okomita. Posprejajte komprimirani zrak u tipkovnicu i rotirajte ju za 90 stupnjeva četiri puta da dođete do što više dijelova uređaja iz što više kutova.

 

4. Vrijeme je za trljanje

Sada kada ste se riješili sve prašine i suhih komadića otpada, vrijeme je za čišćenje ljepljivih površina. Za to će vam trebati pamučne blazinice, štapići za uho (koje se i inače treba koristiti za čišćenje, a ne za guranje u uši), te izopropanolski aklohol za čišćenje.

Kapnite malo alkohola na blazinicu i pažljivo očistite ljepljivu površinu tipki. Za prostor između njih koristite štapiće za uši. Pazite da ne stavite previše alkohola, kao i da čistite samo vanjski dio, te da ne ulatite štapićem u samu tipkovnicu. Posebno prljave dijelove možda ćete morati trljati dva puta. Alkohol jako brzo isparava te je tipkovnica suha za samo par sekundi.

 

5. Uklanjanje tipki

Obično je kombinacija trešnje, spreja i trljanja alkoholom dovoljna, ali ako su vam neke tipke i dalje slijepljene, ili ako ste uvjereni da ispod njih ima još smeća, nekada ih možete maknuti te na taj način lakše očistiti. Ova tehnika prvenstveno ovisi o vrsti tipkovnice koju imate.

6. Budite redoviti

Učestalost je ključna. Baš kao i kada je u pitanju čiščenje zubi, što češće čistite svoju tipkovnicu, manja je vjerojatnost da će se nakupiti prljavština i smeće. (tehnoklik)

I ovo bi vas moglo zanimati

Nećete vjerovati, ali lanac brze hrane zna prije vas što ćete naručiti!

Restoran iz lanca brze prehrane Kentucky Fried Chicken (KFC) u Pekingu koristi softver za prepoznavanje …