Home / Kultura / Blago katedrale u Damjanovićevoj monografiji

Blago katedrale u Damjanovićevoj monografiji

Danas se u Maloj vijećnici grada Đakova održalo predstavljanje monografije “Umjetničko blago Strossmayerove katedrale u Đakovu” autora dr. sc. Dragana Damjanovića. Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Zoran Vinković, zamjenik Mirko Ćurić, nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana Ivica Mandić te sam autor Damjanović. Kao gosti, bili su prisutni nadbiskup u miru Marin Srakić te Ivan Vrdoljak kao potpredsjednik Sabora.

Mandić je istaknuo da su knjige najveće kulturno dobro naroda, a da je ovo najreprezentativniji sakralni objekt u Republici Hrvatskoj:

      MANDIC_0518

Također, Mandić ističe inicijativu da se biskup Strossmayer stavi na novčanice eura kada za to dođe vrijeme u Hrvatskoj kako bi mu se odužili za djela koja je učinio za Hrvatsku te je dodao da katedrala treba pomoć jer joj je potrebna restauracija. Potpredsjednik Sabora Vrdoljak rekao je da su Đakovčani i Osječani nasljednici vrijednosti i života J.J. Strossmayera te da moramo biti dostojni toga:

      VRDOLJAK_0518

Možemo čuti i što sam autor kaže o svome opsežnom djelu:

      DAMJANOVIC_0518

Fotograf je Miro Martinić, a urednik Žorž Draušnik, dok se monografija proteže na 416 stranica s obiljem ilustracija.

I ovo bi vas moglo zanimati

“Želim dotaknuti nebo” večeras u Đakovu

Koprivnički visokogorac Matej Perkov ovog je ljeta u društvu četvorice prijatelja iz zagrebačkog HPD „Kapela“ …