Home / Kultura / Đakovački vezovi nose oznaku „EFFE Label“

Đakovački vezovi nose oznaku „EFFE Label“

Međunarodna smotra folklora Đakovački vezovi odabrana je za nositelja oznake „EFFE Label“ 2017-2018., koja predstavlja izvrsnost i nudi međunarodnu prepoznatljivost jedinstvenosti pojedinoga festivala u cijeloj Europi. Riječ je o oznaci koja je dodijeljena od strane Međunarodnog žirija Europskog udruženja festivala i to nakon uspješne evaluacije prijave Vezova koja je obuhvaćala umjetničku predanost i inovativnost, uključivost u kontekstu lokalne zajednice, te europski i svjetski nazor festivala, što su Vezovi zadovoljili. Europsko udruženje festivala vjeruje da je za festivale u Europi značajno biti prepoznatima od strane kolega diljem kontinenta, kao i od strane Europske komisije, čije kriterije programa Cultural Europe slijedi i EFFE, ne vrednujući popularnost, veličinu i prilagođenost standardnim kriterijima, nego pristup publici, inovativnost, razmišljanje izvan okvira, sposobnost dopiranja do onih koji su obično izostavljeni – funkcioniranje festivala kao laboratorija za razvoj ideja, festival kao startup i sl. U partnerstvu s 28 nacionalnih hubova – kontaktnih točaka u zemljama diljem Europe, Europsko udruženje festivala (EFA) kroz projekt Europa za festivale, festivali za Europu (EFFE) želi povezati festivale koji u središtu aktivnosti imaju predanost umjetnosti i svojim kulturnim sredinama u današnjem globaliziranom svijetu, nudeći direktan uvid u bogati festivalski krajolik publici u cijelome svijetu.

U dopisu koji je upućen po odluci o dobivanju oznake EFFE label 2017-2018. ujedno se navodi da su „Đakovački vezovi“ ugledna manifestacija s dugom tradicijom, koja je vrhunski organizirana, hvaljena od strane stručnjaka i široke publike. Vezovi, navodi se dalje, zaslužuju i najviše ocjene u kategoriji sudjelovanja u životu zajednice, te će se uskoro pojaviti na web stranici EFFE, što znači da informacije o Vezovima postaju lako dostupna publici, umjetnicima, umjetničkim organizacijama, ansamblima, orkestrima, kazališnim i plesnim organizacijama i udrugama, javnim vlastima i ustanovama na svim razinama, sponzorima i medijima. Kako je riječ o specijaliziranoj asocijaciji festivalski producenti, umjetnički ravnatelji i voditelji institucija ovim putem mogu učiniti značajan korak naprijed u prepoznavanju i vidljivosti svog festivala (kroz EFFE mrežu festivala, zastupljenost na web stranici, u publikacijama projekta i sl.), umrežavanju (povezivanjem s drugim festivalima koji su dobili oznaku EFFE Label, na susretu festivala pri službenim objavama EFFE Labela 17./18. u Njemačkoj), daljnjem angažmanu na području kulture kojim se festival bavi, te pri apliciranju za europske projekte, natječajima za financiranje lokalnih i državnih institucija i kao jasna označnica izvrsnosti kod traženja sponzora. Osim oznake EFFE Label, nakon procjena nacionalnih žirija, međunarodni će žiri dodijeliti i nagrade najistaknutijim festivalima koji su u svome polju ostvarili značajnu promjenu i pomak te se istaknuli na poseban način u svojoj sredini, disciplini ili području djelovanja.

 

I ovo bi vas moglo zanimati

Uspješan natjecateljski vikend Državne ergele Đakovo

Na međunarodnom zaprežnom natjecanju kategorije CAI3*-H2, koje se proteklog vikenda održalo u Rumunjskoj, natjecatelji Državne …