Home / Techno svijet / Nećete vjerovati, ali lanac brze hrane zna prije vas što ćete naručiti!

Nećete vjerovati, ali lanac brze hrane zna prije vas što ćete naručiti!

Restoran iz lanca brze prehrane Kentucky Fried Chicken (KFC) u Pekingu koristi softver za prepoznavanje lica kako bi zaposlenici mogli predvidjeti što će mušterije naručiti.

 

Profiliranje mušterija

Softver u kineskom restoranu brze hrane dizajniran je da izabere preporučenu narudžbu procijenjujući raspoloženje kupca, kao i spol te starosnu dob, piše Mirror.

U slučaju redovitih mušterija može se i sjetiti što su naručile prošli put te im u kasnijim posjetima preporučiti njihova omiljena jela.

Ova bizarna tehnologija rezultat je suradnje između KFC-a i tražilice Baidu, kineskog ekvivalenta Googleu.

Baidu je izjavio kako bi sustav sugerirao da bi “muška mušterija u ranim 20-ima” mogla željeti naručiti “obrok hrskavog hamburgera s piletinom, pržena kokošja krilca i coca-colu za ručak”, dok bi se “ženskoj mušteriji u 50-ima” ponudilo “kašu i sojino mlijeko za doručak”.

Stroj vam preporučuje hranu na temelju izgleda, spola, dobi i eventualnih ranijih odluka; Foto: Weibo/KFC

 

Da li je korištenje stereotipnih izbora hrane po spolu i dobi stvarno učinkovit sustav tek se treba vidjeti. Jasno i sam softver za skeniranje lica može pogriješiti.

Ako mušterije nisu zadovoljne sa sugestijom KFC-a, mogu same izabrati alternativni obrok.

 

Tehnologija se širi

Postoje planovi za stavljanje tehnologije za prepoznavanje lica u još 5.000 restorane u Kini.

Ovo nije prvi put da KFC surađuje S Baiduom kako bi testirali futuruističku tehnologiju brze prehrane. Tako su ranije u Šangaju koristili robotsko osoblje za uzimanje narudžbi.

No činjenica da restoran brze prehrane čuva snimke lica posjetitelja, kao i vrijeme kada su posjetili restoran, dovodi do pitanja o privatnosti. KFC tvrdi kako su svi prikupljeni podaci sigurni te da se “neće koristiti u druge svrhe”.

(tehnoklik)

I ovo bi vas moglo zanimati

Žiri GSMA-a službeno je proglasio najbolji novi smartfon na MWC-u 2017

GSMA, organizacija koja priređuje najveći svjetski sajam mobilnih tehnologija, Mobile World Congress, objavila je kako …