Home / Lifestyle / Noćas smo pomaknuli kazaljke sa 2 na 3 sata! Zašto to činimo?

Noćas smo pomaknuli kazaljke sa 2 na 3 sata! Zašto to činimo?

Noćas u 2 sata ujutro pomaknuli smo kazaljke na 3 sata. Možda je to loša vijest za sve kojima je skraćen noćni provod ili pošten san vikendom, ali će nam barem dani u poslijepodnevnim satima biti duži, a sunce će ujutro kasnije izlaziti.

Prelaskom sa zimskoga na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, a izuzetak od tog pravila su mopedi i motocikli. Na vozilima ipak moraju biti uključena dnevna svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti, bez obzira na ljetno računanje vremena.

S početkom ljetnog računanja vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifnih stavki za obračun električne energije. Tako će se od nedjelje struja obračunavati prema višoj tarifi od 8 do 22 sata, a prema nižoj od 22 do 8 sati, podsjećaju iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Kad je riječ o ljetnom računanju vremenu, jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat naprijed i gubitak jednog sata sna do 25 posto povećava rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju jedan sat dulje. Do tog zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu.

Srčani udari najčešće se događaju ponedjeljkom, vjerojatno zbog stresa uzrokovanog početkom novog radnog tjedna i s time povezanim promjenama u obrascu spavanja, rekao je voditelj istraživanja, kardiolog Amneet Sandhu.

Kada pomičemo sat i zašto to radimo?

Pomicanje satova prvi put je uvedeno za vrijeme Prvog svjetskog rata od strane Njemačke i Austrije, a potom i saveznika, kako bi uštedjeli na korištenju ugljena. Ta ideja je ostala prihvaćena sve do danas, pod objašnjenjem da na taj način štedimo električnu energiju.

 

Koje su prednosti i mane pomicanja sata?

Prednosti pomicanja sata su ušteda energije, manje prometnih nesreća i zločina, a postoje i oni koji tvrde da je pomicanje sata dobro za posao jer dan traje duže. Protivnici ovog običaja smatraju da ne postoji jasno dokazana ušteda električne energije i da pomicanje sata dovodi do brojnih zdravstvenih problema.

Prema nekim istraživanjima, ljetno računanje vremena pogoduje zdravlju djece. Istraživači su napravili istraživanje na uzorku od 23.000 djece u dobi od 5 do 16 godina u Engleskoj, Australiji, SAD-u, Norveškoj, Danskoj, Estoniji, Švicarskoj, Brazilu i portugalskom otoku Madeira. Kako bi ispitali utjecaj dnevnog svjetla na razinu aktivnosti, djeca su nosila uređaje za mjerenje kretanja tijela. Znanstvenici su otkrili da je ukupna razina dnevnih aktivnosti za 20% veća nego u zimskim danima.

Neki od nedostataka koje donosi promjena sata su umor i osjećaj iscrpljenosti. Da biste to izbjegli, dan prije nego se pomiče sat krenite sat vremena ranije na spavanje. (centarzdravlja, akademija-art)

I ovo bi vas moglo zanimati

Radovi u Đakovu i okolnim selima

Iz Ureda gradonačelnika stiglo je priopćenje o izvedenim radovima ili radovima koji su u tijeku …