136 godina od osnivanja Šegrtske škole u Đakovu

Škola je započela s radom 23. siječnja 1887. pod imenom Šegrtska škola kao trinaesta takva škola u Hrvatskoj, a kroz povijest više je puta mijenjala ime. Srednja strukovna škola Antuna Horvata najstarija je srednja škola u Đakovu i jedna od najstarijih u Osječko-baranjskoj županiji.

,,Popis tadašnjih šegrtskih zanimanja bio je vrlo velik, čak tridesetak, od kojih su neka – abadžija, bačvar, kolar, kovač, krznar, čarapar, lončar, opančar, sedlar, užar, puškar – danas dijelom zaboravljena ili nestala, a neka su se i do danas održala u školskim programima. Broj polaznika tadašnje Šegrtske škole rastao je iz godine u godinu, a nastava je održavana svim danima, uključujući nedjelju”, navode iz SSŠ Antuna Horvata.

,,5. svibnja 1922. godine Škola mijenja naziv i postaje Zanatsko-trgovačka škola. Nova promjena naziva dogodila se 28. srpnja 1947. godine, kada dobija naziv Škola učenika u privredi. Ona je uspješno djelovala sve do 1967. godine. Godine 1953. prestaje sa samostalnim radom i nastavlja ga zajedno s Ekonomskom školom i Gimnazijom u srednjoškolskom centru, odnosno u Centru za usmjereno obrazovanje “Braća Ribar”, u prostoru u kojemu se i danas nalazi. 19. srpnja 1991. godine navedeni se Centar razdvaja na tri škole: Gimnaziju, Srednju strukovnu školu i Obrtničku školu. Nastavničko vijeće Obrtničke škole ustrojeno je 4. rujna 1991. godine, a na prijedlog đakovačkog Udruženja obrtnika 5. ožujka 1992. godine Škola dobiva ime po dugogodišnjem predavaču i ravnatelju Škole učenika u privredi – Antunu Horvatu. Posljednja promjena imena dogodila se 2012. godine, kada je tadašnje ime “Obrtnička škola Antuna Horvata” promijenjeno u “Strukovna škola Antuna Horvata”, kako bi se imenom pokrilo nekoliko četverogodišnjih tehničkih zanimanja iz područja strojarstva, elektrotehnike i poljoprivrede.”

Danas se učenici obrazuju se za dvadeset i jedno različito zanimanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. Djeluje na području Grada Đakova i Općine Trnava. Za svoj rad Škola je primila više priznanja među kojima se ističu dvije Nagrade šegrt Hlapić za najbolju školu koja izvodi obrtnička zanimanja u Hrvatskoj. Dva puta dobila je i Nagradu Grada Đakova, Zelenu povelju Osječko-baranjske županije te nagradu Osječko-baranjske županije u području prosvjete. 2020. godine izabrana je kao škola-primjer dobre prakse na razini Europske unije od strane Europske komisije u provedbi pratećih mjera Školske sheme. Škola redovito sudjeluje na prigodnim sajmovima i smotrama u cijeloj Hrvatskoj, a vrlo je aktivna i u različitim međunarodnim projektima.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × five =

Vrijeme danas