15. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije:Ivica Mandić, ,,mogu li se školske zgrade prenamijeniti u vrtiće?”

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana je 15. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Na dnevnom redu bilo je 30 točaka, među kojima su Izvješće Župana Osječko-baranjske županije o radu u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine. Na sjednici je osam vijećnika postavilo pitanje ili određenu inicijativu, a odgovore je odmah dao župan Ivan Anušić.

Vijećnik Ivica Mandić istakao je da prema zadnjem popisu stanovništva na području Osječko-baranjske županije ima 7.670 učenika manje nego 2011. godine. Smatra da stoga ima i slobodnih prostora u školskim zgradama koji bi se mogli prenamijeniti u vrtiće. Upitao je i ima li novosti u vezi izlaska Centra za socijalni rad iz zgrade u vlasništvu Županije u Đakovu. Broj stanovnika u cijeloj Hrvatskoj se smanjio, a pri tomu je naročito zabrinjava što je u ukupnom broju stanovnika udio najmlađih samo 14 posto. Posljedice takvog stanja osjetit će se i u osnovnim školama, osobito u ruralnim sredinama gdje će škole ostajati sve praznije. Taj prostor će biti slobodan za korištenje jedinicama lokalne samouprave, dakako uz suglasnost županije i resornog ministarstva. Prijedlozi su dobrodošli, za vrtiće osobito, no pitanje je ako se zatvara škola kako će biti djece za vrtić. Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati određeni broj škola s kapacitetom od 200-300 učenika, a koje zbog troškova neće moći funkcionirati s 20-ak učenika nego učenicima treba osigurati prijevoz u matične škole – rekao je župan Anušić.

U vezi drugog pitanja rekao je kako se Centar za socijalni rad u Đakovu do kraja godine treba izmjestiti iz sadašnjih prostora u vlasništvu Županije. U županijskom proračunu već su osigurana sredstva za uređenje tog prostora te bi proširenje đakovačkog Doma za starije i nemoćne osobe trebalo biti realizirano do jeseni 2023. godine.

Pogoci: 5

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

fifteen + 8 =

Vrijeme danas