2. MS WALK u Osijeku

Nakon uspješno organiziranog premijernog izdanja Slavonskog MS WALK-a, koji se prošle godine održao u Vinkovcima organizator, Udruga MS Tim Hrvatska, obilježit će Nacionalni dan multiple skleroze novim hodom, ovoga puta u Osijeku. Drugi Slavonski MS Walk održat će se danas 26. rujna, a bogati program započet će na Osječkoj promenadi već u 18 sati. Udrugu MS Tim Hrvatska u njihovoj akciji, kojom ponovno žele upozoriti na nužnost uvođenja novih kriterija za dodjelu posebno skupih lijekova za multiplu sklerozu, naglašava predsjednica Udruge MS Tim Hrvatska, Mirjam Jukić. Razlog održavanja ove aktivnosti u Slavoniji je povećani broj oboljelih u ovoj regiji, dodaje Jukić. 2. Slavonski MS Walk započeti će u 18 sati Plesom protiv bolesti plesnog studija Shine iz Osijeka, uslijedit će MS Pilates prezentacija te Star Wars performans u kojem će sudjelovati članovi Udruge Star wars Osijek. U 19 sati uslijedit će MS WALK – šetnja Promenadom do Hotela Osijek, gdje će u 19:30 sati biti održano predavanje “Sva lica multiple skleroze”. Predavači će biti prof. Prim. dr. sc. Silvija Soldo-Butković i Mirjam Jukić. After party održat će se uz DJ Dee dee Lu i glazbu osamdesetih.

Kako biste bolje razumjeli ovu bolest pročitajte tekst jedne oboljele osobe.

Bok. Moje ime je multipla skleroza i ja sam nevidljiva kronična bolest. Ostat ću s tobom do kraja tvog żivota. Drugi oko tebe ne mogu me ni vidjeti ni čuti, ali tvoje tijelo me osjeća. Mogu te napasti bilo gdje kako god želim. Mogu ti uzrokovati ozbiljnu bol ili ako sam dobre volje mogu umjesto boli poslati samo trnce po svuda. Sjećaš li se kako si imala energije i trčala posvuda? E pa energije  više nemaš. Uzela sam ju i dala ti umor. I jel se zabavljaš sad? E da, uzela sam ti i kvalitetan san, a dobila si maglu u glavi. Ja te mogu natjerati da se treseš, mogu učiniti da ti je hladno ili vruće dok se svi oko tebe osjećaju normalno. O da…. Mogu te natjerati i da budeš žalosna i depresivna. Ako nešto planiraš ili se nadaš dobrom danu mogu ti i to u trenu oduzeti. Znam nisi me tražila. Odabrala sam te iz različitih razloga: te viroze od koje se nikada nisi potpuno oporavila ili one prometne nesreće ili možda zbog godina stresa i trauma. I da, ja sam ovdje i ostajem, nemam namjeru otići. Čujem da planiraš otići nekom doktoru koji će me se riješiti? Valjam se po podu od smijeha hahahaha Samo pokušaj… Morat ćeš ti obići puno puno doktora dok ne nađeš jednog koji će ti možda malo pomoći. Preporučit će ti tablete za bolove, tablete za spavanje, tablete za energiju protiv umora; reći će ti da boluješ od kroničnog umora i depresije, preporučit će tretmane za  opuštanje, masaže…. Reći će ti da se dobro naspavaš, da pravilno vježbaš i onda ćeš me se riješiti; reći će ti da budeš pozitivna, poticat će te… Ali nitko te neće ozbiljno shvaćati dok budeš plakala
kod doktora kako ti je težak život svaki dan. Tvoja obitelj, prijatelji, kolege s posla svi će te slušati do jednom kada im dosadi slusati kako ti je težak život sa mnom i kako sam strašna . Neki od njih reći će ti stvari poput: “Ma to je samo loš dan.” Ili “Pa ni ja ne mogu raditi stvari koje sam mogao prije 20 godina.” Neće čuti da si rekla: “Prije samo 20 dana sam mogla.” Neki će početi pričati ti iza leđa, a ti ćeš osjećati kako gubiš svoje dostojanstvo pokušavajući ih natjerati da razumiju. Pogotovo kada si usred razgovora s normalnom osobom i ne možeš se sjetiti što si htjela reći sljedeće. I na kraju odat ću ti jednu tajnu…. ali vjerojatno si ju već otkrila : Jedino mjesto gdje ćeš naći potporu i razumjevanje u borbi sa mnom je s ljudima koji isto imaju mene! Koji imaju MS!

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × four =

Vrijeme danas