20. smotra starogradskih pjesama i plesova Hrvatske

20. smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske, održat će se u subotu 25. studenog u obnovljenom Hrvatski dom. Naime, krajem studenog, oko Svete Kate svake godine od 1998. vraćamo se u povijest plesova i starogradskih pjesama, predsjednik SAKUD-a Grada Đakova Tomislav Vuković:

Ovo je priredba koja ima za cilj očuvanje običaja, pjesme i plesa građanske tradicije i uvijek i ponovo izazove oduševljenje bogatstvom i raskoši građanskih kostima, dodaje Vuković:

Ministarstvo kulture RH je donijelo odluku da starogradsku pjesmu zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro, a starogradskim pjesmama naziva se vrsta pjesama koje su nastale i još se izvode u gradovima, gradićima i selima Slavonije, Baranje i Srijema te na širem panonskom prostoru. U ovih 20 godina održavanja Vuković naglašava da je ovo prva i jedina priredba ove vrste na državnoj razini na kojoj je sudjelovala cijela Hrvatska. Ove godine sudjeluju društva koja njeguju građansku tradiciju i običaje iz cijele Hrvatske:

Vuković se prisjetio začetnika ideje ove smotre Josipa Vinkeševića:

Početak Smotre je u 18 sati u Hrvatskom domu u Đakovu.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seventeen + 19 =