KUD „Tena“ prvi hrvatski ansambl koji je nastupio na 8. Međunarodnom festivalu u Mađarskoj

Članovi najstarijeg ansambla KUD-a „Tena“ – „Slavonske kraljice“ – boravili su od 15. do 21. kolovoza na 8. Međunarodnom festivalu folklora u Mađarskoj, u gradu Nyíregyháza. Uz „Tenu“ su na festivalu sudjelovale i grupe iz Italije iz grada Matelica, iz portugalske Coimbre, rumunjskog Zalaua, Novosibirska iz Rusije, Tajvana i četiri domaćinske grupe.

Na put su članovi Tene krenuli 15. kolovoza u ranim jutarnjim satima te obišli Budimpeštu, stari Budimski dvorac i kraljevsku palaču.

Otvorenje festivala održano je 16. kolovoza svečanom ceremonijom na središnjem trgu tijekom koje su nastupili svi ansambli. Drugog dana festivala, 17. kolovoza, održan je svečani prijem za predstavnike folklornih skupina kod gradonačelnika dr. Ferenca Kovácsa, a prijemu je prisustvao i opunomoćeni ministar i predstavnik hrvatskog Veleposlanstva u Budimpešti Ivan Bušić, koji se nakon prijema kratko zadržao u razgovoru i druženju s predstavnicima Tene. Posljednji dan festivala pao je na 20. kolovoza koji se u Mađarskoj obilježava kao dan Svetoga Stjepana, mađarskog kralja i utemeljitelja moderne mađarske države, pa je i cijela ceremonija zatvaranja festivala bila u tom znaku.

Na putu kući Đakovčani su 21. kolovoza obišli i drugi po veličini grad u Mađarskoj – Debrecen.

Podsjetimo, KUD „Tena“ bio je prvi hrvatski ansambl koji se nastupio na ovom festivalu od njegova osnutka 1996. godine, a s obzirom na reakcije publike i organizatora na vokalne i plesne izvedbe pomlađenog Teninog ansambla vjerujemo da će i u budućnosti ondje biti mjesta za hrvatske skupine.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four + 13 =