21. ocjenjivanje kakvoće kulena HGK Županijske komore Osijek

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek u suradnji s Prehrambeno – tehnološkim fakultetom Osijek ove godine organizira 21. ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina.

Nakon objavljenog javnog poziva, proizvođači kulena uzorke mogu dostaviti u ŽK Osijek do četvrtka, 10 lipnja. Na natjecanje se mogu prijaviti isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Prijavljeni uzorci biti će označeni  šiframa pod kojima će ih 16. lipnja ocijeniti ocjenjivački panel, koji čini pet stručnih osoba.

Kuleni prijavljeni za ocjenjivanje prije organoleptičkog ocjenjivanja bit će pregledani na trihinelozu metodom umjetne probave. Na svim uzorcima predanog kulena obavit će se fizikalno-kemijska analiza u Centru za kvalitetu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Kakvoća kulena vrednovat će se na osnovu rezultata fizikalno-kemijske analize uzorka i organoleptičkog ocjenjivanja.

Od oko 300 subjekata koji se bave preradom mesa u cijeloj Hrvatskoj, 70-tak ih je s područja Slavonije i Baranje. Procjena je da kulen proizvodi pedesetak proizvođača. Kada kažemo kulen onda mislimo na to da je on načinjen od svinjetine po tradicionalnoj recepturi, nadjeven u svinjsko slijepo crijevo i podvrgnut procesima dimljenja, sušenja i zrenja. Procjene govore da se godišnje kod nas proizvodi od 500 do tisuću tona kulena. Najveći dio završava na domaćem tržištu.

Osnovni ciljevi ocjenjivanja kulena u ŽK Osijek uvijek su u ovih proteklih 20 godina bili podizanje kvalitete kulena kroz edukacije proizvođača te povezivanje znanstvenih institucija i proizvođača, kao i promocija te naše delikatese, baš kao i njezinih proizvođača. Prošla godina za proizvođače kulena sigurno nije bila sjajna. Zbog koronavirusa nisu se održavale veće svečanosti i proslave, restorani su dijelom godine bili zatvoreni ili su radili ograničeno, turističkih posjeta bilo je znatno manje nego uobičajenih godina…, i sve je to utjecalo na manju potrošnju kulena.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

fifteen − 6 =