22. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

Manifestacija se tradicionalno održava uoči Đakovačkih vezova, 27. i 28. lipnja 2019., a ove godine će okupiti oko dvadeset i pet sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U sklopu manifestacije bit će održano osam književnih i dva glazbena programa, a predstavit će se i kandidati za ovogodišnju Nagradu Julija Benešića i Povelju uspješnosti Julija Benešića.
Za ovogodišnju Benešićevu nagradu konkurira osam naslova: Ante Tičić: Moja razmišljanja, književne kritike i osvrti (Znanstvena knjižnica Zadar, 2018.); Ernest Fišer: Korifeji i nastavljači, eseji o hrvatskim književnicima (Ogranak Matice hrvatske Varaždin, Tonimir, Varaždinske Toplice, 2018.): Božica Zoko. Nema problema (Certis, Cerna, 2019.); Nada Mihoković-Kumrić: Čitateljsko oko, osvrti, ogledi, pogledi (Gradska knjižnica Velika Gorica, 2018.); Nebojša Lujanović: Fatalne simetrije, eseji (Fraktura, 2018.); Tonči Valentić; Arhipelag suvremene filozofije, kritički vodič (Durieux, Zagreb 2019.), Sanja Nikčević: Slika Domovinskog rata u hrvatskom kazalištu 1990.-2016.: od svetišta do nametnute krivnje (Alfa, Zagreb, 2018.)

Ime dobitnika bit će objavljeno u medijima početkom listopada 2019., a nagrada će laureatu biti uručena na prigodnoj svečanosti 22. studenoga 2019. u Đakovu.

U sklopu programa obilježit će se 25. obljetnica smrti Zlatka Vincea (rođen u Đakovu 1922., umro u Zagrebu 1994.) velikog hrvatskog jezikoslovca odrijetlom iz Slavonije, Đakova. Predstavit će se 21. izdanje Zbornika, časopisa koji prati Susrete od 1998. Također će se održati predstavljanje bogate nakladničke djelatnosti Matice hrvatske, koja je u svojih osamnaest desetljeća djelovanja, posebno njegovala književnu kritiku. Zbornik Skrb za duh nacije, prilozi za povijest nakladništva Matice hrvatske (matica hrvatska, Zagreb 2019.), uredili su Damir Barbarić i Stjepan Damjanović. „Matičino je nakladništvo tomu narodu podarilo više od 8000 naslova knjižnih, periodičkih i diskografskih izdanja objavljenih u Zagrebu, a zahvaljujući Matičinim ograncima i diljem Hrvatske te u inozemstvu. O tradiciji i značenju Matičina nakladništva održan je 2017. znanstveni skup na kojemu je desetak izlagača obradilo središnje tematske, disciplinarne i problematske sastavnice povijesti toga nakladništva za koje se bez pretjerivanja može reći da predstavlja »svijetlu stranu povijesti hrvatske kulture« (Stjepan Damjanović). U ovome zborniku sa spomenuta skupa objavljeno je dvanaest radova o Matičinu udjelu u oblikovanju hrvatske kulture, posebice u području književnosti, jezikoslovlja, povijesti, filozofije, glazbe i prijevodne literature.“

U gradu katedrale Đakovu, bit će predstavljen kapitalni prijevod Božidara Petrača romana Katedrala francuskog pisca Joris-Karla Hyusmansa te nekoliko novih izdanja vezanih za prostor Slavonije, među kojima su roman đakovačkog književnika Adama Rajzla Martin Tišljer i Josipa Palade U olovnim vremenima.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

12 − four =

Vrijeme danas