24 milijuna kuna za dostupniju zdravstvenu zaštitu

“Dostupnija primarna zdravstvena zaštita u OBŽ” projekt je vrijedan oko 24 mil. kuna odobrenih iz EU fondova. Riječ je o poboljšanju primarne zdravstvene zaštite, o čemu je bilo govora u Osijeku na početnoj konferenciji projekta.

Projektom “Dostupnija primarna zdravstvena zaštita u Osječko-baranjskoj županiji”, ukupno vrijednim oko 24 milijuna kuna, obnovit će se infrastruktura i nabaviti potrebna medicinsko-dijagnostička oprema za šest domova zdravlja u toj županiji, istaknuto je u Osijeku na konferenciji o tom projektu.
Županija u projektu sudjeluje s 3,8 milijuna kuna, dok se ostatak osigurava iz EU fondova, pa je župan Ivan Anušić pozvao čelnike lokalne samouprave da svoje projekte realiziraju prvenstveno EU sredstvima.


Infrastruktrni radovi odnosit će se na poboljšanje pristupa invalidima domovima zdravlja, poboljšanje sustava grijanja te uvođenje prirodnog plina, a ulaganja u medicinsko-tehničku opremu, uz ostalo, obuhvatit će nabavu radioloških i ultrazvučnih uređaja, nabavu opreme za ordinacije obiteljske medicine, pedijatrije i ginekologije, te edukaciju liječnika za rad na novoj opremi, pojasnila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za, investicije, razvojne projekte i EU fondove Nataša Tramišak. Dodala je kako je glavni cilj projekta smanjiti pritisak na bolnice u ovoj Županiji, kako bi ljudi iz ruralnih područja, u svojim mjesnim ambulantama, imali kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.


Pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić ocijenio je kako je primarna zdravstvena zaštita temelj našeg zdravstva, a ulaganjem u domove zdravlja, posebice na udaljenim područjima, poboljšavaju se uvjeti pružanja usluga tog oblika zdravstvene zaštite. Smisao projekta je obaviti što više pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u domovima zdravlja, kako bi ta usluga bila što dostupnija i kako bi se tako rasteretilo bolnice, posebice kliničko-bolničke centre, poručio je Žanić.

Predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Sanja Galeković rekla je kako je Operativni program “Konkuretnost i kohezija” prepoznao značaj ulaganja u zdravstveni sustav, pa su u suradnji s Ministarstvom zdravstva, prošle i ove godine, pokrenuti projekti za koje se očekuje oko dvije milijarde kuna bespovratnih sredstava.
Uspjeli smo skratiti postupak evaluacije projekata i dodjele sredstava, koji sada traje 120 dana, a smanjili smo i količinu dokumentacije, potrebne za prijavu na natječaj, istaknula je Galeković. Najavila je kako će se u ulaganja u zdravstvo nastaviti, a nastojat će se osigurati još veća sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i za kapitalne projekte.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

13 + twenty =