Afera “Lipicanac”


U srijedu 09. siječnja jedan od lipicanaca iz Državne ergele Đakovo i Lipik stradao je od naleta vlaka na pruzi Vinkovci – Zagreb, kraj Perkovaca, petnaestak kilometara od Đakova, gdje se u mjestu Ivandvor nalazi poznata đakovačka ergela. Ravnatelj Državne ergele Đakovo Mirko Damjanović prijavio je smrt konja tek nakon objave ove šokantne vijesti u Telegramu. Damjanovićev maloljetni sin jahao je konja lipicanca u vlasništvu Državne ergele, no u jednom trenutku pao je s konja. Konj se dao u bijeg i istrčao na dvotračnu prugu, koja prilazi tik do sela, te podletio pod vlak koji ga je na mjestu usmrtio. Koliko je ova nesreća bizarna dokazuje i podatak kako je leš konja čak tri dana ležala kod Ilije Damjanovića (oca ravnatelja ergele). Lipicanac koji se u ergeli vodio pod oznakom 362 Neapolitano Montenegra XLIII-4 prema podacima nikada nije napustio ergelu, što znači da se konj službeno vodio kao da je i dalje u tamo. Stoga postoje opravdane indicije kako je ovaj slučaj bio pokušan zataškan. Što Đakovčani kažu o “posuđivanju” konja u državnom vlasništvu pitali smo u anketi.

Podsjetimo, Damjanović je na funkciju ravnatelja Državne ergele Đakovo i Lipik došao u lipnju 2017., nakon natječaja na koji se javio i dotadašnji ravnatelj Nidal Korabi, kojemu je prethodno istekao mandat. Korabi je, pak, netom prije imenovan generalnim tajnikom svjetske organizacije za uzgoj lipicanaca LIF kao prvi Hrvat u povijesti. No, to mu nije bilo dovoljno za još jedan mandat, što je dio stručne javnosti dočekao s negodovanjem, osobito jer su u Damjanovićevu imenovanju prepoznali politiku HDZ-a.

Novi radio donosi fotografije snimljene nakon što je mrtav konj danima naprosto ostavljen na imanju. Opozoravamo kako je prizor uznemirujući i gledate na vlastitu odgovornost.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

three × 4 =