Ambrozija je u cvatu – peludna prognoza u crvenom

Krajem ljeta cvate ambrozija, jednogodišnja biljka koja je osobito prisutna u kontinentalnom dijelu zemlje. Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena čije su najveće koncentracije peludi u jutarnjim satima i prijepodne, a smanjuju se poslije kiše. Najčešći znakovi alergije su kihanje, svrbež nosa, vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka i otežano disanje, a uz alergijsku hunjavicu može se razviti i astma.

Ambrozija je na vrhuncu te će u idućem razdoblju stvarati probleme svima koji su na nju alergični. Peludna prognoza je u crvenom u večini gradova Hrvatske, a liječnici savjetuju kako se ponašati.

“Držite se zatvorenih prostora. Nemojte sušiti rublje na otvorenom zraku. Ako već izlazite, zaštite ulaze u dišne organe, nos, stavite sunčane naočale. Također, kućni ljubimci na svojim dlakama su veliki sakupljači peludnih alergena, ukoliko nemate svaki put priliku da ih otuširate što bi ustvari bilo najbolje, barem ih iščetkajte”, savjetuju iz laboratorija za alerogologiju u ZZJZ.

Ambroziju se preporučuje ukloniti još u ranom cvatu. Najbolje bi je, kažu stručnjaci, bilo iščupati. Za one koji je sa svojih posjeda ne uklone – slijede kazne.

Kazna za fizičku osobu je u iznosu od 1000 kuna, za obrtnike od 2500 kuna, a kazne za pravne osobe su u iznosu od 5000 kuna. Ona cvate sada i nezgodno ju je zapravo za kositi jer izaziva još više alergije. Bilo bi najbolje da se iščupa čim krene rasti, savjetuje se.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × 5 =