Anketa: treba li zabraniti petarde?

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tijekom cijele godine, pa i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Treba li petarde zabraniti, pitali smo Đakovčane.

Prema novim izmjenama zakona, pirotehnička sredstva slabije kategorije i dalje bi bila dopuštena za prodaju građanima starijima od 18 godina, a smjet će se koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Oni koji prekrše postavljene odredbe bit će, sukladno zakonu, novčano kažnjeni.

Tako će s 10 do 30 tisuća kuna biti kažnjene pravne osobe koje prodaju petarde, a s 5 do 15 tisuća će se, prema prijedlogu, kažnjavati fizičke osobe koje nabavljaju, posjeduju ili upotrebljavaju petarde navedenih kategorija. Razlog novom zakonskom prijedlogu, navodi u obrazloženju Ministarstvo unutarnjih poslova, jest zaštita života i zdravlja ljudi, posebno djece, te smanjenje broja smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 − five =

Vrijeme danas