Astro Orion postao članica Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza

Nakon nedavne Skupštine Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza te Upravnog odbora Saveza, đakovački astronomsko astronautičko društvo „Orion” primljeno je u članstvo. Uz postojeće astronomske djelatnosti, ovo je veliko proširenje za ovo đakovačko Društvo uz velike mogućnosti. Temeljem dosadašnjeg rada u astronomiji, nacionalnim i međunarodnim uspjesima organiziranja Svjetskog tjedna svemira (Hrvatska je u TOP10 svjetskih zemalja po brojnosti svemirskih aktivnosti u zadnjih 5 godina), ali i već odrađenim radionicama raketnog modelarstva, kao i osvajanju trećeg mjesta na regionalnom natjecanju, gdje je naš član Petar Beljan osvojio broncu, HARS nam je povjerio organizaciju godišnjeg Mjeseca astronautike, koji će se održati u Đakovu u studenom 2023, navode iz Oriona.

,,Hrvatski astronautički i raketni savez (HARS) djeluje unutar Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) od svog utemeljenja 1967. godine. U okviru saveza djeluju klubovi kojima je područje djelovanja astronautika, raketna tehnika i raketno modelarstvo. Smotra raketne tehnike održava se jednom godišnje i ima nacionalni i međunarodni karakter. Na smotri se predstavljaju najnovija postignuća u području raketne tehnike (konstrukcija, elektronika, telemetrija i dr.). Najšira aktivnost, usmjerena djeci i mladeži je raketno modelarstvo (nacionalne kategorije), „show” modeli i makete raketa. Takva aktivnost predstavlja uvod u stjecanja tehničkih znanja (aerodinamike, tehnologije, balistike, pogona i sl.) mladih tehničara koji će se posvetiti amaterskoj raketnoj tehnici.  U sklopu ove aktivnosti, održava se niz natjecanja u raketnom modelarstvu za djecu i mlade širom Hrvatske. HARS je punopravni član Međunarodnog astronautičkog saveza (IAF).”

,,Veseli nas i počašćeni smo dobivanjem organizacije Mjeseca astronautike koji okuplja velik broj znanstvenika, profesora, učitelja, studenata i učenika osnovnih i srednjih škola. Mjesec astronautike se održava više od 40 godina, a sastoji se od prigodnih izložbi vezanih za istraživanje svemira, tehnologije i razvoja svemirskih letjelica te drugih događanja iz područja astronautike i raketne tehnike. Uz Mjesec astronautike, HARS organizira i Svemirske večeri, koje su sličnog karaktera. Kako je Astro Orion i predstavnik Hrvatske u Svemirskoj asocijaciji Jugoistočne Europe, Mjesec astronautike će imati i međunarodni predznak s gostujućim znanstvenicima i stručnjacima iz područja astronautike iz ovog dijela Europe.”

,,Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane koji se žele učlaniti da nam se jave putem Facebook stranica ili putem elektroničke pošte na info@adorion.hr, kao i sve zainteresirane sponzore naših aktivnosti koji će nam svakako trebati u opremanju prostorija, kod izgradnje i opremanje zvjezdarnice, ali i za naše godišnje projekte radionica, kao i putovanja na natjecanja” zaključili su iz astronomsko astronautičkog društva „Orion”.

Pogoci: 11

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

eighteen − 1 =

Vrijeme danas