Bezbrižno sudjelujte u svetkovini Vinkova

Na dan svetog Vinka – Vincekovo, veći broj građana obilazi vinske podrume te takozvane „Vinske ceste i vinograde“. Blagdan se posebno obilježava na područjima Erdutskog, Baranjskog, Feričanačkog i Đakovačkog vinogorja.
Policija provodi preventivnu akciju pod nazivom „Vinskom cestom ali ne s više od 0,5 promila“ te će uručivati preventivne letke i pozivati na poštivanje prometnih propisa, a sve u svrhu postizanja povoljnog stanja sigurnosti na cestama.
Pod utjecajem alkohola vozaču se bitno smanjuje percepcija, praćenje stanja na cesti, praćenje drugih sudionika u prometu i iznenadnih situacija, što dovodi do kašnjenja u reakcijama vozača, odnosno do produljene reakcije vozača na novonastale okolnosti na cesti te potom vrlo lako dolazi do prometnih nesreća.Vozač pod utjecajem alkohola vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Takav vozač postaje neoprezan i sklon ignoriranju prometnih propisa. Prilikom vožnje pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno, gotovo eksponencijalno. Policija savjetuje vozače da nakon konzumacije alkohola sebi osiguraju siguran smještaj do sljedećeg dana ili da za prijevoz angažiraju osobu koja nije konzumirala alkohol, kako ne bi ugrožavali sebe i druge sudionike u prometu, a time sigurno izbjegli i sankcije za prometne prekršaje.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

twenty + 1 =

Vrijeme danas