Blagdan Svete Lucije

Na dan zaštitnice vida, svetice i mučenice iz III. stoljeća Sv. Lucije, 13. prosinca, sije se pšenica, simbol života u katolika. Njezine proklijale vlati zasjat će uz svjetlost svijeća u svom zelenilu na sam Božić. Prema narodnom vjerovanju, gustoća iznikle pšenice, boja i sočnost njezinih vlati, predstavljat će bolju ili lošiju žetvu iduće godine.

Mnoge se legende vežu uz ovu sveticu, a jedna od njih govori kako si je sama iskopala oči i poslala ih neželjenom proscu, a Majka Božja zauzvrat ju je obdarila ljepšim očima. U narodu je isto tako, poznat običaj prilikom kojeg su, na dan sv. Lucije neudane djevojke ispisivale 13 papirića s imenom momka. Svakog se dana po jedan neotvoreni papirić bacao u vatru, a vjerovalo je da će se djevojka udati za onoga čije ime posljednje ostane ispisano na papiriću.

Umjetnici svetu Luciju prikazuju kao nebesku iscjeliteljicu očiju, a štuje se kao zaštitnica slijepih i slabovidnih te općenito onih koji su oboljeli od bolesti očiju, kod grlobolje i krvarenja. Zaštitnica je i pisaca, seljaka, sedlara i trgovaca, kovača i drugih.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

five + 13 =