Brojne izmjene od 1. siječnja

Photo: PIXSELL

S početkom 2020. na snagu je stupio paket zakona koji reguliraju četvrti krug porezne reforme. Porezne olakšice, skuplja kava, veći minimalac…S aktualnim predsjedničkim, i nadolazećim parlamentarnim izborima, Vlada je za građane u 2020. godini pripremila brojne izmjene. Nove mjere koje stupaju na snagu trebale bi nam u novčanike više stavljati nego iz njih uzimati. Opća stopa PDV-a ostaje na 25 posto, no zato se osnovni osobni mjesečni odbitak povećava s 3800 na 4000 kuna.

Mladi radnici, do 25 godina, potpuno će biti oslobođeni poreza na dohodak, a mladi od 26 do 30 godina plaćat će pola poreza. Novac će dobivati jednom godišnje, kroz povrat poreza. Od početka siječnja više se neće oporezivati ni dopunsko zdravstveno osiguranje koje poslodavac plaća radniku. Osim toga, mlade u idućoj godini očekuju i još dva kruga subvencioniranja stambenih kredita, najvjerojatnije u ožujku i rujnu. Država mladima do 45 godina plaća od 30 do 51 posto rate kredita, ovisno o području na kojem se kupljena nekretnina nalazi.

S prvim danom travnja 2020. raste i iznos naknade roditeljima na roditeljskom dopustu. Za prvih šest mjeseci roditelji već dobivaju puni iznos plaće, dok je kroz sljedećih pola godine on sad limitiran na 3991 kunu.

U novoj godini kreće i novi krug sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada. Na raspolaganju su ukupno 152 milijuna kuna uz stopu sufinanciranja od 60 posto, nakon čega će biti objavljeni i pozivi za energetsku obnovu obiteljskih kuća i javnih zgrada.

No, osim toga slijede i neka poskupljenja. S prvim danom nove godine na snagu stupaju izmjene u oporezivanju kave i bezalkoholnih pića. Sokovi će se, osim prirodnih, oporezivati prema udjelu šećera – što je više šećera, veći će biti i porez, kako bi se spasilo zdravlje nacije. Razmišlja se i o novom povećanju trošarina na cigarete i alkohol.

S druge strane, PDV na hranu u restoranima pada s 25 na 13 posto. Spomenimo i kako će se u Novoj godini povećati minimalac koji će porasti za 250 kn, s dosadašnjih 3000 na 3250 kn neto.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5 × 1 =