Čestitka Zorana Vinkovića povodom Međunarodnog dana žena

Povodom Međunarodnog dana žena predsjednik ŽO Hrvatske stranke umirovljenika Zoran Vinković uputio je čestitku svim ženama.

“U povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, prisjećamo se početaka borbe žena za ravnopravnost u društvu i dugog puta koje su žene morale prijeći da bi im bila priznata osnovna ljudska prava.

Rođen u vrijeme velikog industrijskog napretka ali i velikih turbulencija, kriza i radikalnih ideologija, Međunarodni je Dan žena, pokazalo se, nosio u sebi korijene protesta i političkog aktivizma koji će postati nezaobilazni oblici društvenog života.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena uključuje i prihvaćanje činjenice da žene često nemaju jednaka prava i mogućnosti kao muškarci, ali i spremnost da se spolnoj diskriminaciji čitavo društvo suprotstavi aktivnim djelovanjem kako bi stvorili, prihvatili, ali i što je najvažnije i vrednovali različitosti među spolovima. Jer riječ je o pozitivnim vrijednostima koje oplemenjuju život i odnose među ljudima, a ne nešto negativno čega se treba stidjeti.

Svatko od nas mora biti svjestan činjenice da se ljudska prava, pa i prava žena svakodnevno krše u cijelom svijetu. Upravo ta činjenica vodi nas ka zaključku da borba protiv nasilja koje uništava ženske živote, diskriminacije na poslu koja krši njihova ekonomska prava, seksizma uperenog protiv njihovog dostojanstva – oslikava vizionarsku energiju ženskog pokreta koji teži uspostavi dostojanstvenijeg svijeta i za žene i za muškarce.

Prije jednog stoljeća to nije bilo jednostavno, ali desetljeća borbe dovele su do osvještavanja potrebe za punim izjednačavanjem muškaraca i žena. Suvremeni aktivizam kojeg odlikuje stvarna skrb za nediskriminaciju prema spolu stvorio je novu platformu na kojoj su odrasle generacije žena koje su se zalagale, a i danas to čine, za stvarnu ravnopravnost među spolovima. Iako ta borba još nije završena, drage moje sugrađanke budite ponosne što ste žene.

Čestitam svim ženama ovaj Dan koji i u budućnosti treba shvatiti kao poticaj za daljnje poboljšanje njihovog položaja u društvu.” zaključio je u čestitci Zoran Vinković.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

13 − four =

Vrijeme danas