Čijalo – drapanje perja u Jurjevcu Punitovačkom

Sinoć je u Jurjevcu Punitovačkom održano čijalo ili, po slovački, drapanje perja. Šesto je je to čijalo u tom mjestu slovačkog življa punitovačke Općine s manje od 300 stanovnika. Okupilo se blizu 20 članica jurjevačke Matice slovačke, a ovaj običaj jedan je od rijetkih koji se još uvijek održavaju na području Đakovštine pa i Slavonije. Organizirator je jurjevačka Matica slovačka, a čijalo se perje 18 gusaka Vere Majdiš.

“Čijanje perja nekada je bilo pravo seosko druženje. Domaćice, mame i bake, tijekom godine su čupale guske, skupljale perje za svoje udavače, a u zimskim večerima čijalo se i njime punilo perine i štikane jastuke, za miraz udavači. Znalo bi biti i purjeg perja, pa i pačjeg. Znalo se u čijoj će kući i kada biti čijalo, drapanje perja. Žene i cure su razabirale i odvajale paperje od šepurica, rožnatog dijela, a momci su šepurice skupljali i rasipali noću curama ispred kuće. Ona koja bi ujutro pomela šepurice smatrala se najvrjednijom”, objasnila je domaćica Vera Majdiš koja napunjene manje i veće jastuke koristi za svoje potrebe, a i pokloni ih rodbini i prijateljima.

dav

Nakon dovršenog čijanja perja uslijedilo je druženje uz pjesmu i svirku, dogodovštine i šale, a tom se prilikom na stolu našlo 9 vrsta slatkih kolača, kuhano zrnje osmorednog kukuruza, kukice – pucavice, pržene bundevske sjemenke, kiflice, gužvare i poznate jurjevačke langošice pečene u vrijeme čijanja. Čuli su se i stihovi: Kad se Vera razbaca u perju, zove para, svojega bećara…..

dav

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four × one =