Civilna zaštita spremna pomoći svima i u svim uvjetima

Svečanim prijemom predstavnika postrojbi civilne zaštite specijalističke namjene u Osječko-baranjskoj županiji je danas, 1. ožujka 2018. godine, obilježen Međunarodni dan civilne zaštite. Župan Ivan Anušić kao zapovjednik Stožera Civilne zaštite te zamjenik župana Goran Ivanović kao načelnik Stožera Civilne zaštite primili su predstavnike jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije, zatim svih operativnih snaga sustava civilne zaštite koje djeluju na našem području, pravnih osoba koje se civilnom zaštitom bave kao svojom redovitom djelatnošću, članove županijskog Stožera civilne zaštite, predstavnike udruga od posebnog interesa za sustav civilne zaštite (Radio klub “Osijek”, Društvo za podvodne aktivnosti “Mursa”), Oružanih snaga Republike Hrvatske, Policijske uprave Osječko-baranjske, Hrvatskih voda, članove Mješovite hrvatsko-mađarske radne skupine za prekograničnu suradnju i predstavnike Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

– Međunarodni dan civilne zaštite obilježava 1. ožujka jer je tog datuma 1972. godine na snagu stupio Statut Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu. Tim povodom u Osječko-baranjskoj županiji organiziramo prijem za sve bitne čimbenike u sustavu civilne zaštite na području naše županije. Bez imalo skromnosti mogu reći da je naš sustav CZ jedan od najboljih, najorganiziranijih i najopremljenijih sustava u Hrvatskoj. Na sreću, zadnjih godina nemamo toliko puno prirodnih ugroza koje traže aktiviranje i intervenciju postrojbi CZ, ali neovisno o tomu spremni smo za takve situaciji, kao i pomoći drugima u Hrvatskoj gdje god je potrebno, što redovito činimo – rekao je župan Ivan Anušić te naglasio zadovoljstvo organizacijom, kadrovima i opremom sustava civilne zaštite u Županiji.

Postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene Osječko-baranjske županije osnovane su 15. ožujka 2011. godine i imaju ukupno 183 pripadnika. Od osnivanja do danas, postrojbe su kadrovski popunjene i opremljene osnovnom osobnom opremom. Proračunskim sredstvima Osječko-baranjske županije i realizacijom projekata sufinanciranih iz EU fondova za prekograničnu suradnju, nabavljen je dio specijalističke opreme za potrebe postrojbi civilne zaštite. Postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene Osječko-baranjske županije sudjelovale su u brojnim pokaznim vježbama, a dio njih (tim za zaštitu i spašavanje iz vode i tim za logistiku), stekao je i dragocjena iskustva u tzv. “stvarnim situacijama”, aktivno sudjelujući u provedbi mjera obrane od poplava, kako na području Osječko-baranjske županije tako i na području županjske Posavine.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

6 − 6 =

Vrijeme danas