Covid potvrde vrijedit će po novom, 365 dana

Stockshot picture showing what could be a COVID-19 Green Certificate for traveling

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nekoliko novih odluka na nacionalnoj razini.
Za građane je svakako najvažnija ona koja se odnosi na produljenje roka važenja covid potvrde, koje od jučer (30. rujna) vrijede 365 dana umjesto dosadašnjih 270 dana.
Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i na one ranije izdane. Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produženo. Novost je i da će se EU covid potvrde moći izdavati i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje Europske agencije za lijekove. Radi se, primjerice, o kineskim i ruskim cjepivima. Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO.


Od ponedjeljka, 4. listopada, na snagu stupa odluka kojima je propisana obaveza covid potvrde ili testiranja na koronavirus za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, kod prijava pacijenata te kod zaposlenih u socijalnoj skrbi. Preostale odluke na snazi su do 15. listopada, a njima se produljuju epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanja prelaska preko granice, s tim da se kod odluke o granicama produžava rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

two + 19 =