Đakovčani na Danima kruha u Malinskoj

U Malinskoj je 15. listopada 2017., održana manifestacija 26. Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje na kojoj je sudjelovalo više od pedeset osnovnih i srednjih škola i vrtića iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Smotru je otvorio izaslanik premijera Andreja Plenkovića državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode. U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Postavljaju se izložbe učeničkih radova (likovne, literarne i dr.), rezultati istraživanja; npr. zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture naših županija i njihov uzgoj, odnos prema kruhu i plodovima zemlje, te mnogobrojne druge aktivnosti.

Osječko-baranjsku županiju na ovoj manifestaciji predstavljala je Srednja strukovna škola Antuna Horvata. Pod vodstvom nastavnice Marije Batori učenici škole predstavili su se proizvodima škole, odjeveni u slavonske narodne nošnje. Ovaj tjedan Srednju strukovnu školu očekuju još dvije važne aktivnosti – nastup na Jabučinim danima u Đakovu te u Crvenki na obilježavanju Dana zdrave hrane u Srednjoj stručnoj školi.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 + 15 =