Đakovčani obilježavaju Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština UN-a 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje kako bi se ojačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Turistička zajednica Grada Đakova, Dječji vrtić ”Zvrk” i LAG ”Strossmayer” će Dan planeta Zemlje u Đakovu zajednički obilježiti zanimljivom akcijom, danas u 10:00 sati na gradskom korzu.

Dan planeta zemlje učenici Ekonomske škole obilježili su ekološkom akcijom u petak, 20. travnja, kada su zasadili šest stabala javora u suradnji s Univerzalom koji je i ove godine podržao učenike u ekološkim aktivnostima te im osigurao sadnice i sav potreban alat. Lokacija drvoreda je uz gradske bazene te sada ukupno broji 12 stabala. Predstavnici svakog razreda maturanata 4E1, 4E2, 4Pt, 4K1, 4K2 i 3 Pr su dobili svoje stablo koje nosi pripadajuću pločicu s oznakom razreda i generacije. Svojim primjerom ukazali su na važnost proširenja zelenih površina u gradu, ali i stvorili trajnu uspomenu na svoje dane provedene u srednjoj školi. Maturante su podržale ravnateljica Snježana Marić, profesorice Marija Milanović, Marina Milić i Mirela Fekete te učenici 1. E1. Voditeljice projekta su profesorice Brankica Radonić i Bernardica Šušak.

Također, u subotu su nastavili obilježavanje provođenjem programa „Zeleni filmovi u vašoj školi“ u suradnji s udrugom Ekološko socijalni forum iz Rijeke. Cilj programa „Zeleni filmovi u vašoj školi“ je popularizirati „zelene“ teme (zaštita okoliša, ekologija, održivi razvoj, ekološko gospodarenje otpadom, biološka raznolikost, održanje ugroženih životinjskih vrsta, klimatske promjene i sl.) te potaknuti učenike na kritičko razmišljanje. Program je uključivao projekciju filma “Tisuću sunca” koji  govori o otuđenosti modernog svijeta od prirode, problemima prehranjivanja velikog broja stanovnika naše planete, različitih koncepcija ekološke i industrijske poljoprivrede, ugroženosti biološke raznolikosti, odnosa ekologije i kulture, mudrostima starosjedilaca i sl. Nakon filma uslijedila je rasprava, anketa, kratki izvještaj i osvrt o provedenom projektu.  U programu su sudjelovali učenici 1. E1 i 1. E2 razreda s prof. Brankicom Radonić.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seventeen − eight =