Đakovčani za Valentinovo tradicionalno kupuju ruže

Danas slavimo spomendan sv. Valentina. Taj dan se ujedno obilježava i kao Dan zaljubljenih. Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u zagrljaju na bračnoj postelji. U povodu obilježavanja Dana zaljubljenih – Valentinova, Državni zavod za statistiku objavio je da, prema popisu iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 11.646 žena s imenom Valentina, 1.348 muškaraca s imenom Valentin i 1.928 s imenom Valentino. Prva čestitka za Valentinovo poslana je još davne 1415. godine koju je poslao francuski plemić u zatočeništvu svojoj supruzi. Kako će Đakovčani obilježiti dan zaljubljenih saznajemo u našoj današnjoj anketi.

Potrošnja hrvatskih građana na kupnju poklona uoči i za vrijeme Valentinova povećala se od 2016. do 2018. za 55 posto, dok je istodobno potrošnja za kupnju cvijeća porasla 72 posto. Što Đakovčani najviše kupuje saznajemo u obližnjoj cvjećarnici.

Uz ovaj blagdan vezana su i neka stara vjerovanja, pa se tako vjeruje da ako na današnji dan pored djevojke proleti vrabac udat će se za siromaha, ako to bude češljugar udat će se za bogataša. Stari Egipćani vjerovali su kako ljubavna vena prolazi kroz četvrti prst lijeve ruke i vodi direktno do srca, pa se zato vjenčani prst nosi upravo na lijevoj ruci

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

6 + fifteen =

Vrijeme danas