Đakovo dobilo novi kulturno-gastronomski proizvod – praline “Sofijina srca” i prateću brošuru

U kulturnoj povijesti Đakova i Osječko-baranjske županije teško je pronaći par koji se može usporediti s Jakobom Haibelom i Sofijom Weber Haibel. Ovaj majstor Singspiela, tenor i skladatelj, član znamenite Schkanderove družine koja je izvodila Mozartova djela, Mozartov šurjak, dolazi iz Beča u Đakovo 1806., kao udovac, sa  Sofijom Weber Haibel i postaje regnes chori đakovačke katedrale. U Đakovu su se vjenčali i sretno živjeli do 1826. kada Jakob umire, a Sofija se vraća u Salzburg kod sestre Konstance, Mozartove udovice.

U čast ovim velikanima Srednja strukovna škola Antuna Horvata osmislila je 2015. projekt Haibelove praline, kada je Jakob poput svog šogora Mozarta „dobio” vlastite praline, prateću brošuru i niz promidžbenih proizvoda kojima se ukazivala na važnost ovog skladatelja i glazbenika koji je u Đakovo skladao šesnaest misa i Rekvijem, a u Beču su njegovi Singspieli izvođeni i više od stotine puta. Projekt je predstavljen diljem Hrvatske, ali i u Haibelovom rodnom Grazu te u mjestu najveće slave Beču, a sada je red bio da vlastite praline „dobije” i njegova, ništa manje slavna supruga, Marija Sofija Haibel (1863. Zell am Wiesentall – 1846. Salzburg). Praline su nazvane Sofijina srca –  jer je Sofiju upravo srce, ljubav, dovelo u njoj nepoznato Đakovo, u kojem je ostavila veliki trag pa se nje i njenog supruga Jakoba još uvijek sjećamo. Osim pralina, koje su upakirane u posebnu kutiju, osmislili smo i niz drugih proizvoda kojima ćemo promicati jednu veliku priču kojom se naše škole, naš grad i naša županija ponose.  Za početak, tiskali smo u suradnji s Regionalnim centrom kompetntnosti VirtuOs iz Osijeka, prateću brošuru na hrvatskom i njemačkom jeziku na pedeset i četiri stranice. Brošuru je uredio Mirko Ćurić,  a osim opisa projekta pralina Sofijina srca, sadrži originalan tekst  pisma Sofije Haibel o Mozartovoj smrti, napisanog u Đakovu, na njemačkom i hrvatskom jeziku te priču Pismo iz Đakova (objavljenu izvorno u Večernjem listu 2011.) Mirka Ćurića, nadahnutu Sofijinim pismom, književno viđenje života i smrti ovih znamenitih Đakovčana, koje je na njemački preveo dr. Robert Hajszan iz Pinkovca (Güttenbacha).

Osim pralina, koje će biti upakirane u posebnu kutiju, osmislit će se i niz drugih proizvoda kojima će se promicati jedna veliku priču kojom se naše škole, naš grad i naša županija ponose. Svi koji žele ovog Božića darovati nešto posebno, đakovačko, imaju mogućnost nabaviti u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata praline Sofijina srca, koja izrađuju učenici, učenice i nastavnice Srednje strukovne škola Antuna Horvata, te pokloniti prigodnu brošuru o znamenitoj Đakovčanku koja je na poseban način povezala hrvatsku i austrijsku kulturu.

Pogoci: 17

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × two =

Vrijeme danas