Đakovo: Večeras, film o životu fra Marka Malovića i Iločana u Domovinskom ratu

Danas, 1. veljače u dvorani biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu, održat će se predstavljanje filma o fra Marku Maloviću „Svećenik – čuvar Hrvatskog Podunavlja” –Katolički svećenik koji je ostao u okupiranom području.

Njegova najveća vrlina bila je i ostala hrabrost kao jaka i stabilna želja za ispunjavanjem svoje osobne obveze usprkos velikim opasnostima, preprekama i teškoćama koje su tada vladale u Iloku. U tim tamnim vremenima ostajao je dosljedan svjetlu i vjeri živeći misiju pastira, dajući potporu i pomoć, djelići sudbinu svoga naroda.

Bio je jedini katolički svećenik koji je ostao u istočnoj Slavoniji i Srijemu, u tom malom dijelu Hrvatske koji drže Srbi, a koji će pod uvjetima Daytonskog sporazuma biti vraćen pod hrvatsku vlast. Kroz cijelo to vrijeme bio je zaštitnik onih koji su u gradu ostali tijekom okupacije kao riječ i utjeha, no iznad svega kao nada. Film će se prikazati uz poštivanje svih epidemioloških mjera od 19 sati.

Fra Marko Ignac Malović rođen je 11. listopada 1946. godine u Domašincu, u župi Dekanovec u Međimurju, od oca Lovre i majke Cecilije rođ. Ovčar. Redovničko ime: fra Marko.

Osnovnu školu završio je 1961. godine u Dekanovcu.

Franjevačko sjemenište pohađao je u Zagrebu.

U franjevački red, novicijat, ušao je u Cerniku 25. kolovoza 1963. godine.

Svečane redovničke zavjete položio je 8. prosinca 1969. godine u Vukovaru.

Za svećenika je zaređen 25. lipnja 1972. godine u Zagrebu.

Kao svećenik bio je na službi u Zagrebu (Siget), Bjelovaru, Našicama, Trsatu, Virovitici, Iloku, Bjelovaru, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

Najznačajniji doprinos dao je za vrijeme službe u Iloku, pogotovo od kolovoza 1990. godine, za vrijeme cijeloga Domovinskoga rata i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, sve do 2005. godine.

Tijekom svojega redovničkog i svećeničkog života obavljao je službe definitora, gvardijana, vikara, ekonoma, magistra novaka i časne braće s privremenim zavjetima, župnika, kapelana, duhovnoga asistenta OFS-a, duhovnika časnih sestara i ispovjednika.

Preminuo u Slavonskom Brodu 16. rujna u 72. godini života, 56. redovništva i 47. svećeništva.

Izvor i foto: Marina Budimir, dr.med. gradonačelnica Grada Iloka

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

two × 5 =