Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

U skladu s odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Foto:slobodnadalmacija.hr

Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin. Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava.

Ovim povijesnim događajem od 1996. do 2008. godine, 5. kolovoza obilježavan je kao državni blagdan odnosno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Đakovu od 8.30 obilježit će se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti dok će se od 9 sati održati misa zahvalnica za domovinu i hrvatske branitelje.

Info: Hrvatski sabor

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

7 − 4 =