Dan ružičastih majica

Danas obilježavamo Dan ružičastih majica koji je posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja. Sve je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci.

Vršnjačko se nasilje definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu i ponavlja se tijekom vremena. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Nekoliko razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša uključilo se u obilježavanje Dana ružičastih majica pisanjem nenasilnih poruka, odnosno, poruka prijateljstva, mira i zajedništva. Njima se pridružila i Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Đakovo kao i sve ostale škole na području grada. Zaključno, danas su pozvani svi učitelji i učenici da obuku ružičastu majicu i tako podrže ovu inicijativu koja simbolizira poruku: Nasilje prestaje ovdje.

Dan ružičastih majica obilježili su učenici i djelatnici svih škola u Đakovu. Na naslovnoj je fotografija učenika OŠ Josipa Antuna Ćolnića.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

20 − 8 =