Dan Srednje strukovne škole Đakovo

Obilježavanje 134. Dana Srednje strukovne škole Đakovo odgađa se do poboljšanja epidemioloških uvjeta, ali će se svakako održati do kraja nastavne godine.

Škola je započela s radom 23. siječnja 1887. pod imenom ŠEGRTSKA ŠKOLA, kao trinaesta takva škola u Hrvatskoj, a kroz povijest više je puta mijenjala ime. Izvorno ime zadržala je trideset godina, a od šk god. 1928./29. mijenja naziv u ZANATSKO-TRGOVAČKA ŠKOLA. Tijekom 2. svjetskog rata rad Škole teško je poremećen te je nastava provedena samo kroz dvije školske godine (1941./1942. i 1942./1943.) pod imenom STRUČNA PRODUŽNA ŠKOLA. Po završetku II. svjetskog rata Škola nastavlja s radom. 28. srpnja 1947. godine dobila je ime ŠKOLA UČENIKA U PRIVREDI, a kasnije je tom nazivu dodano ime đakovačkog partizana Regala Vajsa. Škola djeluje samostalno do 1867. kada se udružuje s Gimnazijom i Ekonomskom školom u Srednjoškolski centar braće Ribar. Takav ustroj ostaje do 9. srpnja 1991. kada se srednjoškolski centar ponovno razdvaja na gimnaziju, strukovnu školu i obrtničku školu. Budući da je bilo nemoguće organizirati nastavu za sve tri škole u samo jednoj zgradi bivšeg CUO – a, odlučeno je da Obrtnička škola privremeno iseli u montažne zgrade u dvorištu OŠ Vladimira Nazora. Nastava je trebala početi u rujnu 1991., no planove i programe promijenio je Domovinski rat te je nastava otpočela tek 8. siječnja 1992. Srednja strukovna škola Antuna Horvata najstarija je srednja škola u Đakovu i jedna od najstarijih u Osječko-baranjskoj županiji. Trenutno ju pohađa oko 608 učenika u 35 razredna odjela, sa 105 zaposlenih,  a učenici obrazuju se za dvadeset i jedno različito zanimanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. Djeluje na području Grada Đakova i Općine Trnava.
Za svoj rad Škola je primila više priznanja među kojima se ističu dvije Nagrade šegrt Hlapić (1999. i 2010.) za najbolju školu koja izvodi obrtnička zanimanja u Hrvatskoj. Dva puta dobila je i Nagradu Grada Đakova (2000. i 2019.), Zelenu povelju Osječko-baranjske županije zaslužila je 2008. , a Nagradu Osječko-baranjske županije u području prosvjete 2016. godine. Prošle godine izabrana je kao škola-primjer dobre prakse na razini Europske unije od strane Europske komisije u provedbi pratećih mjera Školske sheme. Često je bila prekidana zbog zračnih i topničkih napada, jednom su krhotine granata pogodile i zgradu Škole, a u krugu škole bila je podmetnuta i eksplozivna naprava. Na sreću, nitko od učenika i nastavnika u tim napadima nije stradao. Na prijedlog đakovačkog Udruženja obrtnika, 5. ožujka 1992. Škola dobiva ime po Antuna Horvatu, dugogodišnjem ravnatelju i predavaču u ŠUP-u; a u sadašnju zgradu, bivši CUO, vratila se početkom 1997. godine. Osim baštine Šegrtske škole, odnosno Škole učenika u privredi, Škola nasljeduje i tradiciju Poljoprivrednog tehnikuma/Poljoprivredne škole, koja je u Đakovu osnovana davne 1946.
Zanimljivost je svakako što Škola u trogodišnjim zanimanjima koristi tri modela obrazovanja: JMO (jedinstveni model obrazovanja), klasični-školski te eksperimentalni model dualnog obrazovanja, a od prošle godine je partner Regionalnog centra u području Ugostiteljstva i turizma.

Foto: Arhiva škole : Dan sjećanja na Vukovar

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

8 − two =