Danas predstavljanje monografije Mirka Ćurića

 

Danas će se u Pastoralnom centru Nadbiskupskog vikarijata s početkom u 19.30 sati održati predstavljanje monografije Mirka Ćurića “Kripta i križni put Strossmayerove katedrale”. Organizatori predstavljanja su Udruga katoličkih intelektualaca i Institut za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.”.

Đakovačka katedrala je najvažnije djelo Josipa Jurja Strossmayera (1815.-1905.), đakovačkog biskupa i najvećeg mecene u hrvatskoj povijesti. Građena je između 1866. i 1882. godine, kroz šesnaest intenzivnih i kreativnih godina biskupa Strossmayera,  koji je s puno emocija i entuzijazma doslovce bdio nad svakim djelićem ove iznimne građevine, što ju je započeo planirati netom što je u Đakovu ustoličen za bosanskog ili đakovačkog i srijemskog biskupa. Za Josipa Jurja Strossmayera Strossmayera možemo reći da je đakovački biskup o kojemu se najviše pisalo u zemlji i u svijetu, a slično možemo ustvrditi za đakovačku (Strossmayerovu) katedralu u odnosu na sve ostale građevine u Đakovu i okolici. Knjige i tekstovi o katedrali iznimno su brojni, a nove knjige ili studije o katedrali objavljuju se gotovo svake godine. Unatoč brojnim tekstovima postoje (barem) dva nedovoljno istražena segmenta Strossmayerove katedrale: kripta katedrale i posebno Križni put, autora akademskog kipara Luje Lozice. O kripti katedrale pisao je, doduše, već i sam Strossmayer, pa i brojni kasniji autori, ali je Križni put Luje Lozice redovno zaobilažen kod znanstvenih i stručnih tekstova ili monografija o katedrali. Knjiga Kripta i Križni put đakovačke katedrale, na temelju arhivske građe i dostupne literature, pokušava odgovoriti zašto su ovi segmenti katedrale pravi kulturni biseri, ne samo Đakova i Đakovačko-osječke nadbiskupije, već i hrvatske sakralne umjetnosti i umjetnosti u cjelini. Knjiga izlazi o pedesetoj godišnjici posvećenja Križnog puta u Đakovu (1958.-2018.) autora akademskog kipara Luje Lozice.

Urednica knjige, koja je otiskana uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, je dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek. Recenzenti su dr.sc. Marin Srakić, nadbiskup u miru, dr.sc. Ružica Pšihistal i dr.sc. Tanja Ileš, a autor je Mirko Ćurić, koji je do sada objavio deset knjiga o biskupu Strossmayeru, kao autor, urednik ili priređivač, te izlagao o najpoznatijem đakovačkom biskupu na skupovima u Zagrebu, Budimpešti, Strugi, Sofiji, Pečuhu, Subotici…

Mirko Ćurić: Kripta i Križni put Strossmayerove katedrale, monografija

Urednik: Hrvojka Salopek Mihanović

Nakladnici: Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Đakovački kulturni krug

Broj stranica: 144, meki uvez, u boji

Izvor: DHK

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

19 − 6 =