Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika prvi je put obilježen 2013. godine, a ove se godine ponovno obilježava 8. svibnja. Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju, u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima. Cilj Svjetskog dana raka jajnika je također izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima. Rak jajnika se godišnje dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena diljem svijeta, a prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka odgovoran je za više od 150.000 smrtnih slučajeva svake godine pa se radi o ginekološkom tumoru s najlošijim preživljenjem. Simptomi najčešće ostaju neprepoznati, jer se često mogu zamijeniti s drugim simptomima manje ozbiljnih bolesti kojima žene ne pridaju osobitu pažnju, posebice probavnih smetnji. Ovo je jedna od najsmrtonosnijih vrsta raka u žena.

 

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire oko 300 žena. Posljednji podaci CONCORD-3 studije o preživljenju od raka u Europi pokazuju da je petogodišnje preživljenje žena u Hrvatskoj kojima je rak jajnika dijagnosticiran između 2010. i 2014. godine 36%, što nas stavlja na 23. mjesto od ukupno 28 zemalja.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se ukazati i na najvažnije činjenice o raku jajnika, a to su:

  1. Sve su žene u opasnosti od obolijevanja.
  2. Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.
  3. Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje.
  4. Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
  5. Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.

Važno je educirati žene da, primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana, trebaju potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom. Također je vrlo važno da žene redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede.

 

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ Osijek, u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika, “Tirkiznog dana”, organizira danas manifestaciju obilježavanja na Trgu Ante Starčevića u Osijeku od 10 do 13 sati.

Izvor: HZJZ.hr

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

3 × three =