Danas slavimo blagdan sv. Josipa i Dan očeva

Danas je blagdan sv. Josipa koji se u Hrvatskoj obilježava i kao Dan očeva. Sveti Josip je vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio Zaštitnikom Hrvatske.

Prvi zabilježen Dan očeva se održao davne 1908 godine u SAD – u kada je nažalost za velike rudarske katastrofe poginulo 250 očeva koji su radili u rudniku. Navedeni dan se ne slavi u cijelom svijetu na isti datum, većina zemalja svijeta navedeni dan slavi treću nedjelju u mjesecu lipnju, dok određene zemlje poput Hrvatske imaju svoje datume obilježavanja iza kojih stoje razni razlozi.

Nebitno kojeg datuma se slavio dan u kojemu smo ponosni na svoje očeve, bitno je da na taj dan pokažemo svoju zahvalnost i ljubav prema jednome od naših roditelja.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

one + sixteen =