Danas slavimo Uskrs

Danas slavimo Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. Spomen Kristova uskrsnuća, kao temelj kršćanske vjere, štovao se još u ranokršćansko doba i to svake nedjelje. U noći između Velike subote i Uskrsa održava se u crkvama uskrsno ili vazmeno bdijenje, na kojemu se slavi za Rimokatoličku crkvu najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini. Njome počinje uskrsno vrijeme. Liturgija započinje paljenjem uskrsne svijeće, koju svećenici unose u zamračenu crkvu te se njen plamen prenosi na svijeće vjernika, a vatra simbolizira novi život i uskrsnuće. Tijekom mise se pali i uskrsna vatra na uskrsnoj svijeći.

Središnje euharistijsko slavlje u đakovačkoj katedrali jutros u 10.30 sati predvodio je nadbiskup u miru Marin Srakić, dok je nadbiskup Đuro Hranić koncelebrirao uskrsno euharistijsko slavlje u 10 sati u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla.

Na sam Uskrs vjernici na jutarnju misu donose košare s hranom koja se blagoslovi tijekom bogoslužja. Brojni su vjernici sa korpama hrane pohodili jutros i đakovačku katedralu.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

two × 5 =