Devastacija breza u Đakovu privukla pozornost javnosti

S obzirom da smo u posljenjih nekoliko dana svjedoci devastacije drveća u Đakovu, odnosno rušenje stabala breza, građani su reagirali. U samo dva dana odsječeno je 51 stablo, a planira se nastavak rušenja. Stoga je jučer na mjestu rušenja breza na Vili u Đakovu, organiziran susret građana kojima je ova tema važna. Susret je organizirala Marta Džaja.

Okupilo se 15-ak ljudi, što je zaista malo s obzirom na reakciju na društvenim mrežama, rekla je Marta.

Informaciju o rušenju stabala breza u javnost je na svojoj društvenoj mreži podijelilo Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka koji su u svojoj objavi zamolili grad da odmah zaustave rezanje stabala. Naveli su kako posječena stabla nisu bila bolesna niti stara, a novima će trebati najmanje 30-40 godina da narastu. Ornitolog biolog Adrian Tomik iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode rekao je kako je ovime došlo do ugrožavanja ptičjih vrsta.

Kako su nam spomenuli, niti oni niti Marta Džaja, nisu uspjeli doći do gradonačelnika i njegovog odgovora, jer kako kažu, on se na reakcije građana oglušuje.

Grad se u svom priopčenju poziva samo na poteškoće koje breze izazivaju svojim alergenim djelovanjem. Naveli su i kako će sva uklonjena stabla zamijeniti novima, druge vrste.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × 4 =