Do 21. prosinca zabranjene svadbe i sajmovi, zatvaraju se kafići, restorani i teretane

Od subote se zabranjuju svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, a na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti najviše 10 osoba. Javni događaji te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do 22 sata, a obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti. Na otvorenom prostoru obvezno je nošenje maski za lice kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara.

Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti najviše 25 osoba. Uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje mjera.

Obveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova jest redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina.

U javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a vozači i putnici obvezno moraju nositi maske za lice na ispravan način. Putniku bez maske ne smije se dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo, što će kontrolirati inspekcije Ministarstva prometa, Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata te policijski službenici.

Pekarnice i trgovine smiju raditi do 22 sata, a zabrana prodaje alkoholnih pića vrijedit će od 22 sata do 6 sati. Obustava rada vrijedi za kasina, automat-klubove i uplatna mjesta za klađenje, a obustavlja se i održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događaja ili priredbi gdje se prodaju ili izlažu proizvodi.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim u sklopu hotela i kampova, koji smiju posluživati samo goste koji su u njima smješteni. Restoranima, catering-objektima i barovima dopuštena je priprema i dostava hrane.

Obustavljaju se i sportska natjecanja i treninzi, osim za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju na najvišem stupnju natjecanja. Oni se mogu održavati samo bez gledatelja. Prestaju s radom i teretane, fitness-centri te sportski i rekreacijski centri. Obustavlja se održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove.

U autoškolama teorijski dio mora biti isključivo online, a satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta, uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil. Pauza između dva kandidata mora biti najmanje 10 minuta zbog prozračivanja i dezinfekcije automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika satova vožnje.

Preporuka je da se misna slavlja, kad god je to moguće, prenose u radijskom, televizijskom programu ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da nazoče misi bez dolaska u vjerske objekte. Ako se misno slavlje održava, onda vrijede epidemiološke mjere i preporuke HZJZ-a za dopuštena javna okupljanja.

Poslodavci moraju zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suh kašalj i kratak dah, te smanjiti fizički kontakt zaposlenika. Kad god je to moguće, treba uvesti rad od kuće, klizno radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama, smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru, redovito prozračivati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se. (Foto: Cape Town facebook)

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

17 − nine =