Šetnja medvjeda u Josipovcu Punitovačkom

Od večernjih do kasnih sati u četvrtak 20. i petak 21. veljače tridesetak je članova Matice slovačke, Slovačkog kulturno umjetničkog društva „Braća Banas“ i članova DVD-a Josipovca Punitovačkog u dvorištu doma DVD-a plelo užad, „hužve“ od zobene slame za oblačenje, odnosno ovijanje osoba, „krutenje“ u „medvjede“ od slame. Slama se polijevala jer je morala biti mekana da ne puca. Vješte ruke su ju izvlačile iz kamare slame, uvijale, druge prihvaćale, pa treće, četvrte…, uvijale i nastajala je užad i do 20 metara. Malo odmora ruku od hladne slame, a i večer i noć je hladna, čašica rakijice „palenke“, šale i doskočice uz upaljenu vatru i napravljeno je užadi za desetak „medvjeda“.

Prošetat će medvjedi i medvjedići u nedjelju 23. veljače selom u pratnji „ciganki“, zaustavljat će se biciklisti, poneki auto, ulazit će se u dvorišta, bit će rukovanja sa umaljanim prstima, povijat će se djevojke, klepetat će rajnlike „ciganki“, zaustavit će se maškare, bušari na dva mjesta na ulici popiti osvježenje, pojesti koju krafnu, kronflu, a sve to u josipovačkom običaju koji ne izumire.

“Pozivamo namjernike da dođu u nedjelju od 9 do 12 sati u dvorište vatrogasnog doma, pogledaju „oblačenje medvjeda i ciganki“ i pogledaju od 12 i 30 sati „šetnju“ medvjeda selom.” Tekst i foto Mirko Knežević.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

five × 3 =

Vrijeme danas