Dr. Kribl: “Mladima je alkohol postao način zabave”

Alkoholizirani maloljetnici postali su sve veći problem na koji kao odgovorno društvo ne možemo zažmiriti. Alkohol je dostupan na svakom koraku, a mladima je postao i način zabave, za Novi radio rekla je dr. Marija Kribl voditeljica Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.R

Piće se smatra prihvatljivim sredstvom postizanja ugode. Mladima se u medijima šalje kriva poruka, dodaje dr. Kribl.

Iako je u većini zemalja prodaja alkohola kao i konzumacija, zabranjena ispod određene dobi, raste broj djece školske dobi koja imaju problem s alkoholom. Tko je odgovoran za činjenicu da mladi mogu kupiti alkohol gdje god žele, pitali smo građane.

Štetne posljedice konzumiranja alkohola među mladima su najčešće akutno trovanje, nesreće, nasilje i kriminal. Vrlo su alarmantni statistički podaci koji govore o sve ranijem početku pijenja i prvih opijanja kod mladih. Poruka je roditeljima, dodaje dr. Kribl, da se moraju dogovoriti o pravilima ponašanja.

U Hrvatskoj je čak 85% mladih u dobi od 16 godina barem jednom pilo alkohol, istraživanja pokazuju da oko 10% mladih koji učestalo piju kroz vrijeme adolescencije, kasnije u životu postaju ovisnici.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

16 − 3 =