Ernest Nad: 15 % manje površina pod šećernom repom

Prema neslužbenim podacima u Osječko baranjskoj županiji zasijano je oko 6, 5 tisuća hektara šećerne repe, što je 15,5 % manje nego prošlih godina, rekao je za naš radio Ernest Nad, stručni suradnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju u HGK. “Kada je riječ o sjetvi šećerne repe prošle godine imali smo jednu lošu situaciju na razini cijele RH kada je zasijano svega 14 tisuća hektara, a rezultat svega su niske otkupne cijene, te manjak interesa za tu važnu ratarsku kulturu, godinama perjanicu hrvatske poljoprivrede” rekao je Nad.

Nad dodaje kako su godinu dana unaprijed trebale biti najavljene te mjere kako bi se pripremilo tlo. Tek manji dio proizvođača moći će koristiti potpore za ovu godinu ali se očekuje da bi, od 2020 godine, interes za sjetvu šećerne repe mogao biti puno veći.

I pored toga što je prošla godina bila jako teška za proizvođače šećerne repe i zbog suše i bolesti, ipak sjetva, prerada i otkup sigurni su i uz podršku države ne bi trebalo biti problema za same proizvođače. (foto: repa.hr)

NAD_0515

NAD2_0515

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × 4 =