Festival tista u Baranji ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju

Početkom lipnja u Baranji se održava Festival tista u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju. Brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje će posjetitelji moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

Gastronomiju podunavskih Hrvata predstavit će 12 ekipa i to prikazujući svu raskoš ponude tista, od slatkog i slanog na ruke do mesa, ribe i vege na žlicu. Uz slatke verzije tijesta, posjetitelji će moći kušati i tradicionalna jela koja se ne mogu pronaći u baranjskim restoranima stoga je cilj ovog festivala da se populariziraju i turistički valoriziraju.

Novost ovogodišnjeg Festivala tista je festivalski glineni tanjur, koji ujedno ostaje kao suvenir, a bez kojeg se neće moći degustirati jela.Festival tista dio je Baranjskog bećarca stoga će nakon koncerta Maje Posavec biti održana smotra folklora i Šokačko veselje uz TS Garavi.

Baranjski bećarac počinje u petak 2. lipnja u 17:30 održavanjem „Šokačkog gra“ Prvenstva Podunavlja u kuhanju graha, dok će od kulturnih sadržaja biti otvorena izložba „Baranja kolijevka gajdaša u Hrvatskoj“ te koncert pučkih marijanskih pjesma „Čuj nas majko“. Cijena ulaznice za degustaciju je 10 eura, festival počinje u 16 sati.

Pogoci: 8

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 − ten =

Vrijeme danas