Filozofski fakultet u Osijeku partner u Nacionalnoj kampanji “I ja želim čitati”

S ciljem bolje promocije i koordinacije aktivnosti u okviru Kampanje „I ja želim čitati“ u istočnom dijelu Hrvatske, a posebice u Osječko-baranjskoj županiji, početkom 2019. godine, brojnim partnerima Kampanje kao što su Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Hrvatsko logopedsko društvo, Hrvatska udruga za disleksiju, Poliklinika SUVAG, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ured Pravobraniteljice za djecu, Hrvatsku knjižnicu za slijepe itd. pridružio se Filozofski fakultet Osijek.

U povodu obilježavanja Noći knjige, krajem travnja ove godine, u Osijeku će se, po prvi puta, organizirati biciklijada kako bi se iskazala podrška Kampanji „I ja želim čitati“ – kao što se već tradicionlano organizira u gradovima diljem Hrvatske.

Pozivaju se svi zainteresirani (roditelji, odgajitelji, nastavnici, knjižničari, socijalni i zdravstveni djelatnici, logopedi, nakladnici, predstavnici civilnog društva itd.) koji žele saznati više o Kampanji, podržati ju i uključiti se u planiranje i provođenje aktivnosti (izložbe, predstavljanje knjiga, predavanja, radionice, biciklijada itd.) da se jave koordinatorici Kampanje izv. prof. dr. sc. Sanjici Faletar Tanacković (sfaletar@ffos.hr).

Iako je jedan od općih ciljeva Nacionalne kampanja „I JA ŽELIM ČITATI!“, u suorganizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Knjižnice grada Zagreba, poticanje čitanja kod svih građana, Kampanja je prvenstveno usmjerena na osobe s disleksijom i teškoćama čitanja odnosno na sve društvene skupine koje iz bilo kojih razloga ne mogu čitati standardni (crni) tisak i standardne knjižnične usluge. Disleksija je neurološki poremećaj koji ometa učenje i obradu jezika, a očituje se u problemima s čitanjem, pravopisom, pisanjem, govorom i/ili slušanjem unatoč urednoj inteligenciji i dostatnom trudu, a osobe s teškoćama čitanja su sve one osobe koje teško dekodiraju tekst, čitaju sporo, nerazgovjetno i ne razumiju pročitano. U tu se skupinu obično ubrajaju slijepe i slabovidne osobe, gluhe i nagluhe osobe, osobe s intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama ADHD sindromom, autizmom, i kombiniranim smetnjama, socijalno i pedagoški deprivirane osobe te osobe treće životne dobi. Procjenjuje se da pet do deset posto populacije u Hrvatskoj ima disleksiju, a istraživanja su pokazala da nepravovremeno dijagnosticiranje ili izostanak dijagnoze disleksije ili teškoća čitanja mogu dovesti do problema s učenjem tijekom cijelog školovanja, lošijeg školskog i akademskog uspjeha te posljedično utjecati negativno na sve vidove života pojedinca.

Budući da u Hrvatskoj do sada nije evidentirana odgovarajuća podrška, organizirano istraživanje i sustavno bavljenje ovom problematikom (npr. u školama još uvijek ne postoje prilagođeni obrazovni programi za djecu i mlade s teškoćama čitanja i disleksijom), Kampanjom se želi informirati i senzibilizirati hrvatsku javnost o problemima osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te potaknuti na poboljšanje suradnje među relevantnim institucijama i stručnjacima. Kako bi se pak omogućio lakši pristup većem broju knjiga prilagođenih za ovu skupinu, Kampanjom se želi potaknuti uvođenje sustavnog financiranja proizvodnje građe lagane za čitanje i daisy zvučnih knjiga na državnoj razini i povećati mrežu knjižnica koje provode programe za osobe s teškoćama čitanja, disleksijom i programe za osobe koje ne mogu čitati standardni tisak. Jedan od glavnih ciljeva Kampanje, izmjena legislative (Zakona o autorskim pravima i srodnim pravima) kako bi se osobama s teškoćama čitanja i disleksijom omogućio lakši pristup posebno prilagođenim knjigama, približio se svom ostvarenju početkom siječnja 2019. godine stupanjem na snagu Ugovora iz Marakeša Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, čija je potpisnica i Republika Hrvatska, a koji ima za cilj olakšati pristup objavljenim djelima slijepim i slabovidnim osobama te osobama koje imaju druge smetnje pri čitanju otisnutog teksta.

U dosadašnjem razdoblju provođenja Kampanje brojni su dionici u društvu, knjižnice, zdravstvene ustanove, odgojne i obrazovne ustanove, državne, lokalne i civilne organizacije, nakladnici itd., različitim pridonijeli ostvarivanju zacrtanih ciljeva Kampanje, poboljšanju mogućnosti i položaja osoba s teškoćama čitanja i disleksijom u društvu i njihovu uključivanju i socijalizaciji, te značajnijem pružanju socijalno-inkluzivnih knjižničnih programa i usluga ovoj ranjivoj skupini.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

three + 19 =