Fra Ivica Vrbić misionar u Boliviji o iskustvima i životu u misiji Minero

Misijski centar Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira na blagdan Gospe Lurdske, u ponedjeljak 11. veljače 2019. Misijsku večer s fra Ivicom Vrbićem, misionarom u Boliviji.

Fra Ivica Vrbić, 36-godišnji hrvatski kapucin koji posljednje dvije godine djeluje kao misionar u Boliviji, još je kao dječak osjetio kako ga privlači misionarski poziv. Prisjeća se kako je u rodnim Zavidovićima, mjesta u srednjoj Bosni iz kojega je zbog rata izbjegao 1992. godine, s radošću prelistavao misijski časopis „Radosna vijest“, koji je kupovala njegova pobožna baka Kata. Kao izbjeglica živio je u Zagrebu, Vinkovcima i Gvozdu. Svaki put kada bi školarac posjetio strica u Rijeci, slobodno vrijeme provodio je u kapucinskoj župi Gospe Lurdske, pa je oduševljen kapucinskom duhovnošću napokon odlučio pristupiti njihovoj zajednici. Nakon školovanja na zagrebačkom KBF-u, zatim polaganja doživotnih redovničkih zavjeta i svećeničkog ređenja, fra Ivica je dvije godine Crkvi u Hrvatskoj služio kao župni vikar, a zatim četiri godine kao upravitelj župe u zagrebačkoj kapucinskoj župi sv. Leopolda Mandića. Potom je otišao u Boliviju kako bi napokon realizirao svoju dugogodišnju želju.

U svakome trenutku osjeća potporu vjernika iz domovine koji ga nose u molitvama te financijski pomažu u njegovom misijskom djelovanju. Kaže kako ima dvije vrste dobročinitelja. Prvi su njegovi prijatelji i bivši župljani, koji redovito uplaćuju donacije. Neki od njih žive vrlo skromno, u brojnim obiteljima ili kao podstanari, ali svakoga mjeseca izdvoje 20, 30 ili 100 kuna za kršćansku braću u Boliviji. Drugi dobročinitelji su preko Facebooka saznali za njegovo misijsko djelovanje, pa onda stupaju u kontakt s fra Ivicom i pomažu mu financijskim donacijama. „Ja se uopće ne brinem za materijalnu stvarnost jer se uzdam u Božju providnost. Kao izbjeglica sam promijenio četiri osnovne škole, svašta sam prošao u životu i neprestano sam se oslanjao u Božju providnost“, kaže. Sebe ne doživljava dobročiniteljem i izbjegava slušati hvale na svoj račun. „Pravi dobročinitelji su oni koji odvajaju, odriču se i onoga skromnoga što imaju, a mi smo samo njihova produžena ruka“, kaže.

O iskustvima i životu u Misiji Minero fra Ivica će govoriti u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Đakovu, s početkom u 17 sati. (Bitno.net.)

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

13 + 19 =

Vrijeme danas