Gimnazija A.G. Matoš prigodnim programom obilježila Dan progona Nijemaca

U auli Gimnazije A.G. Matoša Đakovo jučer je održan već tradicionalni prigodni program i izložba povodom „Dana progona Nijemaca – Vertreibungstag“ pod nazivom „Unter uns – među nama“. Organizatori su Njemačka zajednica – Ogranak Đakovo i nastavnica njemačkoga jezika Tanja Schleis.

Odlukom predsjedništva AVNOJ-a 1944. godine Nijemcima, koji su na ovim prostorima živjeli od 18. stoljeća, oduzeta je sva imovina, oni koji nisu bili u partizanima protjerani su iz tadašnje države ili su otpremljeni u radne logore. U tim teškim vremenima, slavonski Nijemci bili su stigmatizirani od društva, opljačkani od države, osuđeni samo na svoj rad i svoje sposobnosti da iz ničega ponovo stvore svoje živote. O toj povijesti malo se govori, mnogi se ne žele sjećati, pogotovo oni koji su sudjelovali, naređivali, a i oni koji su znali, šutjeli su iz straha. Predsjednik đakovačkog ogranka Vilim Haas rekao je kako program obilježavanja u Gimnaziji puno znači za ovu nacionalnu manjinu.

Profesorica Tanja Schleis je također članica Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, ogranka u Đakovu, te radi u kulturnom dijelu. Mladi danas vrlo malo znaju o tom razdoblju, kazala je Schleis, što je jednim dijelom i razumljivo.

Ove je godine u školi priređene literalna radionica, te su učenici napisali niz pjesama kojima je tematika odlazak, napuštanje doma, odvajanje od obitelji što je trenutno blisko svima jer puno obitelji i danas odlazi u Njemačku iz nekih drugih razloga, dodaje Schleis. Učenici su također napravili portrete svih bivših gostiju škole.

SCHLEIS_0511

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

13 − four =