Gimnazija Antuna Gustava Matoša obilježila Dane kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj

I ove su se godine učenici spremno uključili u sudjelovanje u hvale vrijednoj akciji sadnje drveća i ozelenjavanja urbanih sredina pod prepoznatljivim motom ,, Zasadi stablo, ne budi panj!”

Drugu godinu zaredom, učenici 3.a, 3.b, 3.c, 3.d, 3.e, 4.a i 4.c razreda Gimazije Antuna Gustava Matoša Đakovo pod vodstvom profesora biologije i kemije Filipa Babića, mag. educ., profesorice sociologije Sanje Andrić, prof. te uz punu podršku ravnatelja Zlatka Mrkića, prof., kao i svih ostalih važnih sudionika u koordinaciji akcije na razini Županije i Grada, u razdoblju od 5. do 12. ožujka 2021. godine, u neposrednom dvorištu Škole obilježili su Dane kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj. Inicijativa, koja je započela kao ideja zelenije i za život ugodnije sredine, prerasla je u nešto puno veće i vrijednije – akciju koja je ujedinila veliki broj gradova, općina, udruga, firmi, pojedinaca, ali i odgojno-obrazovnih ustanova, poput naše Gimnazije, u vremenu značajnih klimatskih promjena, intenzivne sječe drveća, otuđenja od prirode, kao i sve češće sadnje patuljastih oblika drveća, koje ne pruža adekvatan hlad, te kroz takvo ozelenjavanje urbanih sredina – podizanja kvalitete života, a sve kroz prepoznatljiv moto “Zasadi stablo, ne budi panj!“.

Niz je pozitivnih učinaka okoliša ozelenjenog krošnjama stabala različitih biljnih vrsta, poput pružanja hlada tijekom ljetnih mjeseci, pročišćavanja zraka, sprječavanja erozije tla, smanjenje količine buke i brzine vjetra. Nadalje, drveće osigurava asimilaciju ugljikovog dioksida kroz proces fotosinteze čime se atmosfera obogaćuje prijeko potrebnim kisikom, a ujedno i “čisti” od prevelikih količina ugljikovog dioksida što dugoročno doprinosi borbi protiv klimatskih promjena. Pored svega navedenoga, nezanemariva je funkcija stabala kao staništa za brojne ptice, važne kukce te brojne druge životinje, koje u slojevitosti visokog drveća pronalaze svoje mikrostanište čime se doprinosi i sveukupnoj biološkoj raznolikosti. Nakon kratkog uvodnog predavanja profesora biologe, vezanog uz pravilnu sadnju i njegu mladih sadnica, zainteresirani su učenici hrabro prihvatili ašove u ruke te u kratko vrijeme priredili sadne jame prikladnih proporcija i posadili sadnice biljnih vrsta, koje je za potrebe naše Gimnazije osigurala Udruga za zaštitu okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj!“. Vrste koje smo odabrali za sadnju na zelenoj površini između školskog igrališta i zgrade, imajući jasnu viziju o dobrobiti tako pozicioniranih raznovrsnih stabala za pružanje hlada u Suncem izloženim prostorijama naše škole, su: javor mliječ (Acer platanoides), likvidambar (Liquidambar styraciflua) i rašeljka – turska trešnja (Prunus mahaleb). Pored navedenih biljnih vrsta, koje će kroz nekoliko godina izrasti u prava stabla, uz našu smo Školu posadili i dvije grmolike ukrasne biljke – magnolije (Magnolia liliiflora), kao najprikladniji biljni odabir za odabrani položaj. Učenici 4. razreda, zajedno s profesoricom sociologije, vrijedno su sadili sadnice drveća različitih vrsta u parku u naselju Vila.

Povezivanje članova zajednice, kroz akcije sadnje, a kasnije i brige oko posađenih sadnica te osnaživanje građana kroz uključivanje u stvaranje budućnosti kakvu žele za sebe, neke su od jasnih namjera ove inicijative. Doprinosom učenika i profesora postavljeni su temelji za ostvarivanje takvih namjera, a zadovoljstvo učenika trećih razreda potvrđuje pozitivne učinke ove male radne akcije.

Ovom su akcijom učenici ostavili svoj neizbrisiv trag u neposrednom okolišu Škole, a vjerujemo da će uz zajedničku brigu i njegu, posađene sadnice stasati u zdravo i krošnjama bogato drveće te jednoga dana učenike, koji su sudjelovali u sadnji, podsjetiti na trenutke provedene u Gimnaziji, kao i njihov značajan doprinos za budućnost i ugodniji boravak u Školi generacijama učenika koje tek dolaze! – obavijestili su nas iz Gimazije.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

18 − 8 =