Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u kontinuiranom rastu

Prema podacima iz Registra godišnjih financijskih izvještaja koje je objavila FINA, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije u 2022. godini ostvarili su izvanredne poslovne rezultate, objavila je Osječko-baranjska županija. Nakon iznadprosječne 2020. i 2021. godine, novi, rekordni rast u 2022. godini jasan je dokaz pozitivnog razvojnog smjera i cjelokupne vrijednosti gospodarskih subjekata.

Financijsko izvješće za 2022. godini predao je ukupno 6.421 poduzetnik, odnosno 287 poduzetnika (4,68%) više u odnosu na 2021. godinu. Ukupni prihodi ostvareni su u rekordnom iznosu od 39,82 milijarde kuna, što je povećanje od 6,3 milijarde (18,82%) u odnosu na također rekordnu 2021. godinu.

Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je za 571 milijun (31,12%) više nego 2021. godine, čime je Osječko-baranjska županija potvrdila peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Istarske, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Značajan je ovo rezultat za Osječko-baranjska županiju posebice u kontekstu činjenice da su nakon razdoblja pandemije u 2022. godini ostvareni rekordni turistički prihodi, što je zasigurno imalo pozitivan utjecaj na financijske rezultate županija Jadranske Hrvatske.

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije tradicionalno je izvozno orijentirano te su 2022. godine ostvareni i rekordni izvozni rezultati od 8,2 milijarde kuna, što je rast od 22,34% u odnosu na prošlogodišnjih 6,7 milijardi kuna izvoza. Rekordno visoka zaposlenost i rekordno niska nezaposlenost, kontinuiran rast broja obrta te povećanje prosječne mjesečne neto plaće dodatni su pozitivni pokazatelji snažnog gospodarskog rasta.

Doprinos pozitivnim rastućim trendovima dala je i Osječko-baranjska županija provodeći niz projekata i programa, ističe se u priopćenju.

Tekst i foto: OBŽ

Pogoci: 1

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

seven + 2 =

Vrijeme danas