Građani se izjasnili za ukidanje pomicanje satova na proljeće i jesen

Europska komisija će predložiti da se ukine ljetno računanje vremena u Europskoj uniji, izjavio predsjednik Komisije Jean Claude Juncker u intervjuu za njemačku televiziju. U anketi koju je naručila Europska komisija, provedenoj od lipnja do sredine kolovoza, više od 80 posto Europljana reklo je da želi ukinuti pomicanje satova na proljeće i jesen. U anketi je sudjelovalo rekordnih 4.6 milijuna ljudi.

Iako to Juncker nije eksplicitno rekao, pošto se poziva na anketu u kojoj se većina ljudi izjasnila da želi ‘ljetno’ (neprirodno) vrijeme (GMT+2), za pretpostaviti je da će Komisija izabrati tu varijantu. Međutim, piše ZDF, malo je vjerojatno da će sve europske zemlje izabrati ljetno vrijeme koje bi im, ovisno o geografskom položaju, moglo produžiti jutarnji mrak. Nije, stoga, sigurno da će prijedlog dobiti većinu u Europskom vijeću. 

Neke zemlje EU-a izjasnile su se već za ukidanje pomicanja sata, poput Litve, Estonije, Latvije i Finske. Znanstvenici su, pak, mnogim studijama pokazali da pomicanje sata šteti organizmu.Nakon prijedloga Europske komisije, bilo kakvu promjenu u računanju vremena morat će odobriti Europski parlament i zemlje članice Unije.

Foto: kajimanovoga.blogspot.hr

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

16 − 12 =