Gripa stigla u Hrvatsku

U srijedu je potvrđen virus gripe u uzorcima četvero bolesnika u Nacionalnom referentnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za gripu, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Virus gripe tipa A potvrđen je u uzorcima svih četvero bolesnika, dvoje bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Zagreba i dvoje bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Splita. U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nema dojava o grupiranju gripe u stanovništvu.

Prema posljednjem izvještaju Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, u zemljama EU bilježe se također samo pojedinačni, sporadični slučajevi.

Temeljem iskazanih potreba s terena, za ovu je sezonu gripe naručeno i distribuirano 360.000 doza cjepiva protiv gripe za besplatno cijepljenje osoba iz rizičnih skupina. Zbog povećanog interesa građana za cijepljenje, pokrenuta je i nabava dodatnih količina cjepiva, ukupno oko 30 000 dodatnih doza, koje će biti dostupne kroz desetak dana. Cjepivo će biti odmah distribuirano prema potrebama koje su izrazili županijski zavodi za javno zdravstvo.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

two × 1 =