Hampovčan: “Nema nepravde u podjeli cjepiva”

Od 31. prosinca 2020. godine do sada u OBŽ je pristiglo 32.746 doza cjepiva, potom je obiteljskim liječnicima distribuirano 21.510 doza, a ostalo je distribuirano za zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne u prvoj fazi cijepljenja. Količina cjepiva koja dolazi u Osječko-baranjsku županiju određena je prema postotku stanovnika u odnosu na RH u 2019. godini, a taj postotak je 6,7 posto. Upravo taj postotak cjepiva dobivamo u odnosu na sve količine cjepiva koje dolaze u RH. Ovaj tjedan očekuje se 4.070 doza cjepiva, a u travnju se očekuje oko 36.000 doza – rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Tomislav Dijanić nakon sjednice Stožera civilne zaštite OBŽ.

Na pitanje novinara da li postoji nepravedna raspodjela cjepiva po županijama te da je OBŽ pri tomu zakinuta, načelnik Stožera CZ OBŽ Ivan Hampovčan je naglasio:

– Nikakve nepravde nema u podjeli cjepiva. Podsjećam da postoje tri faze cijepljenja. Prvi prioritet su bili zdravstveni radnici te starije i nemoćne osobe smještene u domovima. Sada se nalazimo u drugoj fazi koja se provodi preko obiteljskih liječnika, a pitanje podizanja punktova za cijepljenje će biti odgođeno dok količine pristiglog cjepiva ne bude toliko velike da takvo cijepljenje ima svrhu i logično opravdanje. Ovaj tjedan ćemo podići tri punkta u gradu Osijeku gdje će se provesti organizirano cijepljenje (sjedište Doma zdravlja, zgrada Zavoda na Drinskoj ulici i jedna dvorana), a sljedeći tjedan bit će punktovi u svim gradovima OBŽ gdje Dom zdravlja ima svoje urede – rekao je načelnik Hampovčan te zaključio kako očekuje znatan pomak u postupku cijepljenja u travnju jer na područje županije trebaju stići količine cjepiva kolike su pristigle u prva tri mjeseca zajedno.

Naravno, masovno cijepljenje bit će organizirano kada se steknu svi uvjeti, a za to je već određeno 26 punktova kao i 7 mobilnih timova za cijepljenje.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 × 2 =